DIGITALIZOVANO I NADMETANJE ZA ORANICE: Zakupnina za državno poljoprivredno zemljište iznosi 5,15 milijardi dinara

J. Su.

07. 02. 2023. u 15:19

NAJVIŠA prosečna cena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, postignuta u agroekonomskoj 2021./22. godini iznosi 118.205 dinara po hektaru, dok je najniža cena 265 dinara za pašnjake.

ДИГИТАЛИЗОВАНО И НАДМЕТАЊЕ ЗА ОРАНИЦЕ: Закупнина за државно пољопривредно земљиште износи 5,15 милијарди динара

Foto AP

Zakupnina za zemljište koje je predmet važećih ugovora trenutno iznosi 5,15 milijardi dinara, za površinu od 255.045 hektara. Realizacije godišnjih programa za agroekonomsku 2023. godinu je u toku, a procene su da će prihodi od zakupa biti i značajno veći.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, upravljanje državnim zemljištem je potpuno digitalizovano i jedini način da se ove oranice uzmu u zakup na javnom nadmetanju, jeste putem digitalne aplikacije Uprave za poljoprivredno zemljište, koja garantuje punu transparentnost postupka.

Na internet prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište redovno se objavljuju svi oglasi za davanje u zakup državnih njiva. Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, tu se nalaze i rang liste, postignute cene i ugovori o zakupu.

- Početna vrednost zakupa određuje se obračunom proseka cena postignutih u svim krugovima javnog nadmetanja održanog u prethodnoj agroekonomskoj godini za svaku jedinicu lokalne samouprave pojedinačno - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Evidentan je porast potražnje za uzimanjem u zakup državnog zemljišta, a cene imaju tendenciju rasta, naročito od uvođenja postupka digitalnog javnog nadmetanja. Sredstva koja se dobiju od zakupa poljoprivrednog zemljišta, u visini od 60 odsto, prihod su budžeta Srbije. Ostatak je prihod lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi zemljište.

Prema podacima ministarstva, prihodi od najma zemljišta u Vojvodini deli se drugačije. U državni budžet ide 30 odsto i isto toliko u pokrajinsku kasu. Lokalne samouprave dobijaju ostatak novca. Prihodi od zakupnine se koriste za zaštitu, uređenje i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

OBRADIVE POVRŠINE

UKUPNA površina obradivog zemljišta - njiva, kojima upravlja i raspolaže Republika Srbija preko Uprave za poljoprivredno zemljište iznosi 234.455 hektara. Zastupljenost njiva u odnosu na ostale kulture zemljišta je jako visoka u jedinicama lokalne samouprave na području AP Vojvodina. Tako, u Bačkom Petrovcu taj udeo iznosi 97,61, a u Bačkoj Topoli 95,85 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja