NOVI TEKTONSKI UDAR NA DOLAR: Analitičari najavljuju da bi stvaranje tokena Persijskog zaliva značajno uticalo na američku valutu

P. Z. S. / sputniknews.com

16. 01. 2023. u 19:14

RUSIJA i Iran su prošle godine počeli da proširuju upotrebu nacionalnih valuta u spoljnotrgovinskoj razmeni zbog zapadnih sankcija koje su uvedene dvema zemljama.

НОВИ ТЕКТОНСКИ УДАР НА ДОЛАР: Аналитичари најављују да би стварање токена Персијског залива значајно утицало на америчку валуту

Foto: EPA

Potencijalno stvaranje tokena Persijskog zaliva od strane Rusije i Irana ne bi trebalo da ugrozi hegemoniju dolara u neposrednoj budućnosti, ali bi inicijativa mogla da pomogne da se ona vremenom oslabi tako što će ohrabriti druge zemlje da teže valutama podržanim sredstvima, rekao je Kris Devonšir-Elis (Chris Devonshire-Ellis), predsednik Dezan Shira & Associates, pan-azijske investicione kompanija, kaže za Sputnjik.

-Možda nije samo zlato. To mogu biti druga materijalna dobra, kao što su ugljovodonici, poljoprivreda, drugi plemeniti metali, dragulji, pa čak i slatka voda, rekao je on.

Predsedavajući Dezan Shira & Associates je dodao da bi „očigledno, u pogledu zlata, zemlje koje bi imale koristi bile one koje poseduju velike neiskopane rezerve zlata, kao što su Australija, Rusija, Južna Afrika, Indonezija i Brazil“.

Devonšire-Elis je objasnio da bi pojava veće mreže tokena podržanih imovinom mogla pomoći nacijama da zaobiđu zapadne sankcije tako što će im pružiti alternativu SVIFT (SWIFT) bankarskom sistemu, američkom dolaru i evru.

-Zemlje kao što je Venecuela, takođe pod velikim sankcijama, ali poseduju najveće svetske rezerve nafte, želele bi da vide ovaj tip tehnološkog razvoja, rekao je on.

Njegovo mišljenje je ponovio Pol Gončarof (Paul Goncharoff), direktor istraživanja kriptovaluta u kompaniji Dezan Shira & Associates u Moskvi, koji je opisao moguće stvaranje tokena Persijskog zaliva kao „tektonski pomak“, koji bi imao ozbiljne implikacije ne samo na američki dolar, već i na centralni banke širom sveta.

Foto: AP

On je istakao da bi pojava tokena zasnovanog na imovini predstavljala ozbiljan izazov za tradicionalne fiat valute pružajući „veoma privlačnu alternativu sigurnog utočišta koja se ne može koristiti oružjem protiv vlasnika i korisnika takvih tokena“.

Gončarof tvrdi: „Ukoliko ovaj token podržan od strane vlade bude zvanično pokrenut i uđe u aktivnu upotrebu u trgovini, to neće biti bez značajnog otpora nekoliko vlada i finansijske infrastrukture koje podržavaju trgovinu njihovim fiat valutama.

Rekao je da bi „očekivao da bi ovo moglo da postane prilično ružno, sa zonama isključenja koje se postavljaju u tradicionalnim bankarskim mestima kao što su Njujork, London, Frankfurt, Tokio i slični“, dodajući: „Na kraju krajeva, ratovi su počeli i za manje.”

Komentari se javljaju nakon što je jedan ruski medij izvestio da Moskva i Teheran razgovaraju o stvaranju tokena Persijskog zaliva koji bi mogao da zameni dolar, rublju i rijal u spoljnotrgovinskim transakcijama.

Izdanje je citiralo Aleksandra Bražnikova, izvršnog direktora Ruske asocijacije kriptoindustrije i blokčejna, koji je rekao da će se token koristiti kao stejblkoin, digitalna valuta koja je vezana za „stabilnu“ rezervnu imovinu poput američkog dolara ili zlata.

On je dodao da će specijalna ekonomska zona u južnom ruskom gradu Astrahanu početi da prima teret iz Irana kasnije ove godine, nešto za šta se očekuje da će pokrenuti upotrebu zalivskog tokena.

Aleksej Vojlukov, potpredsednik Asocijacije banaka Rusije, sa svoje strane, podsetio je u intervjuu za drugi ruski medij da trenutno postoje obračuni u dolarima između Rusije i Irana, ali da se zbog sankcija isplate vrše u nacionalne valute dve zemlje.

Prema njegovim rečima, približavanje dve zemlje omogućava da se uspostavi gotovo svaki sistem plaćanja između njih. Sputnjik se obratio centralnim bankama Rusije i Irana za komentare o ovom pitanju.

U julu 2022, iranski ministar ekonomije Ehsan Khandouzi objavio je da je Islamska Republika zvanično odbacila američki dolar radi trgovine sa Rusijom. Istog meseca, Teheranska berza je pokrenula trgovanje rijalom i rubljama.

Ovo se dogodilo nakon što je niz velikih ruskih banaka isključen iz međunarodnog platnog sistema SVIFT u okviru zapadnih sankcija protiv Rusije, koje su uvedene ubrzo nakon što je Moskva pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022.

SVIFT je 2019. godine prekinuo pristup većini iranskih banaka pod pritiskom Vašingtona, koji je ranije ponovo uveo oštre ekonomske sankcije Islamskoj Republici nakon najave tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da se jednostrano povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatog i kao Zajednički sveobuhvatni plan(JCPOA).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024