NOĆNA MORA PRED BOŽIĆ U NEMAČKOJ: Trgovci zabrinuti zbog prestojeće sezone

Novosti online

14. 11. 2022. u 16:52

VLASNICI prodavnica u Nemačkoj zabrinuti su zbog predstojeće božićne sezone jer očekuju pad prodaje, jer je dvocifrena inflacija izazvana cenama energenata primorala ljude da manje kupuju u trećem kvartalu ove godine, kaže Nemačko maloprodajno udruženje (HDE).

НОЋНА МОРА ПРЕД БОЖИЋ У НЕМАЧКОЈ: Трговци забринути због престојеће сезоне

Foto: Profimedia

Prema poslednjem izveštaju, prodaja će se suočiti sa padom od 4 odsto u uslovima trenutnim uslovima, uprkos očekivanom povećanju od 5,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu u nominalnom smislu projektovanom za poslednja dva meseca 2022.

Udruženje je anketiralo 500 kompanija, a 70 odsto ispitanika je reklo da očekuje lošije uslove poslovanja u predstojećoj božićnoj sezoni nego prošle godine.

- Postoji velika neizvesnost i među kompanijama i među kupcima s obzirom na tešku situaciju sa enormnim poskupljenjem energije. Visoka inflacija i loše raspoloženje potrošača ne nagoveštavaju baš ništa dobro za božićnu sezonu - rekao je generalni direktor HDE Stefan Genth.

U oktobru je nemački savezni zavod za statistiku izvestio da je usklađena stopa inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji porasla na 11,6 odsto, što je izazvalo strah da će zemlja pasti u recesiju ove zime.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije