NEMAČKI MEDIJI O NOVOM ANTIZAPADNOM BLOKU Rusija i Kina sve moćnije, BRIKS će samo nastaviti da jača

Novosti onlajn/R. V.

27. 06. 2022. u 09:12

ANTIZAPADNA koalicija koju predvode Rusija i Kina postaje sve moćnija, piše nemačko izdanje "Die Velta", prenose RIA Novosti.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О НОВОМ АНТИЗАПАДНОМ БЛОКУ Русија и Кина све моћније, БРИКС ће само наставити да јача

Foto AP

- U Nemačkoj mnogi veruju da većina zemalja podržava Ukrajinu, ali su sve daleko od istine - navodi se u publikaciji.

Foto: Printskrin/www.welt.de

Kako je primetio autor članka Stefan Ost, antizapadni blok koji predstavlja BRIKS širi svoj politički i ekonomski uticaj.

Dok Zapadno orijentisana G7 predstavlja populaciju od 771 milion ljudi, više od tri milijarde živi u sedam zemalja koje se suprotstavljaju SAD i Evropi.

Prema posmatraču, ekonomske veze BRIKS-a će samo jačati.

- Rusija je postala glavni dobavljač đubriva za Brazil, koji je, pak, drugi izvoznik mesa u svetu. Raste broj kineskih automobila na ruskim putevima, a indijski lanci supermarketa otvoriće svoje filijale u ovoj zemlji - ističe se u publikaciji.

Istovremeno, kako je sumirao autor teksta, ove države ujedinjuje i odbacivanje ideje superiornosti i zapadnih vrednosti.

Foto: Printskrin Youtube/ CGTN

Prošle nedelje je završen 14. samit BRIKS-a kojim je predsedavala Kina. Samitu su prisustvovali šefovi zemalja asocijacije – predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Predsedavao je kineski predsednik Si Đinping.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je sredinom maja rekao da kineska strana predlaže da se pokrene proces proširenja BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to će pomoći da se demonstrira otvorenost i inkluzivnost organizacije, odgovori na očekivanja zemalja u razvoju, da se poveća reprezentativnost i uticaj asocijacije i da veći doprinos očuvanju mira i razvoja.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)