SVE ZA IZVOZ UKRAJINSKIH ŽITARICA: Velika Britanija pomaže Ukrajinu sa 10 miliona funti za popravku železnice

Tanjug

27. 06. 2022. u 07:55

VLADA Velike Britanije doprineće Ukrajini sa 10 miliona funti (12,3 miliona dolara) za popravku njene železničke infrastrukture, kako bi se obezbedio izvoz žitarica iz zemlje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona.

СВЕ ЗА ИЗВОЗ УКРАЈИНСКИХ ЖИТАРИЦА: Велика Британија помаже Украјину са 10 милиона фунти за поправку железнице

Foto: Tanjug/AP Photo

Kako se navodi u saopštenju, Ujedinjeno Kraljevstvo i njeni saveznici spremni su da spreče Rusiju da utiče na globalne cene hrane, prenosi agencija TASS.

- Velika Britanija radi sa partnerima na planu za prevazilaženje ruskog mučenja i radiće sa Ukrajinom na popravci vitalnih železnica - navodi se u saopštenju Dauning strita i dodaje da je 47 miliona ljudi širom sveta na ivici humanitarne katastrofe i gladi, kao i da će se taj problem dramatično pogoršati sa julskom žetvom.

Britanski premijer će danas na samitu G7 pozvati svetske lidere da preduzmu hitnu akciju.

- Globalni lideri treba da se okupe i primene svoju kombinovanu ekonomsku i političku snagu, kako bi pomogli Ukrajini i olakšali život domaćinstvima širom sveta. Ništa ne bi trebalo da bude van stola - reći će Džonson liderima G7.

Velika Britanija će uložiti i 1,5 miliona funti (1,85 miliona dolara) za razvoj procesa testiranja, kako bi se utvrdilo da li je žito koje Rusija prodaje na globalnom tržištu ilegalno uzeto iz Ukrajine, navodi se u saopštenju Dauning strita.

Dodaje se da će Džonson danas zamoliti svoje kolege u G7 da podrže taj napor.

 

BONUS VIDEO: 

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili