OTPREMNINA 790 PO GODINI STAŽA: Radnici "Fijata" zadovoljni dogovorom koji je u subotu postignut sa predsednikom Srbije i državnim vrhom

E. B. TALIJAN

27. 06. 2022. u 06:50

RADNICI "Fijata" su zadovoljni dogovorom koji je u subotu postignut sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i državnim vrhom u vezi sa spornim pitanjima, zbog kojih su u prethodnom periodu protestovali.

ОТПРЕМНИНА 790 ПО ГОДИНИ СТАЖА: Радници Фијата задовољни договором који је у суботу постигнут са председником Србије и државним врхом

Sindikalci "Fijata", Foto M. Anđela

Kako saznajemo, danas ili sutra imaju još jedan sastanak na Andrićevom vencu i do tada će se znati za koje opcije su se zaposleni izjasnili. Ostalo je da se preciziraju zaštićene, ranjive kategorije zaposlenih i još neki tehnički detalji. I Vučić je juče istakao da je zadovoljan razgovorom sa radnicima, koji su, kako kaže, bili vrlo racionalni.

Predsednik Samostalnog sindikata "Fijat plastik" Zoran Miljković kaže, za "Novosti", da se za odlazak na rad u neku od "Stelantisovih" fabrika u inostranstvu prijavio tek oko 130 ljudi. On ukazuje da se, nakon dogovora sa državnim vrhom, deo prijavljenih odjavljuje, jer sad hoće da uzmu otpremnine. Kako ističe, niko ne želi da radi u Slovačkoj. I Vučić je juče istakao da je za njega sporno vreme koje bi radnici trebalo da provedu u inostranstvu na obuci.

- Ne možete da me ubedite da obuka traje 24 meseca - naveo je predsednik.

- Možda možete da me ubedite da obuka traje tri, šest meseci, možda i godinu dana, ali 24 meseca, teško. Verovatno u tim zemljama fali obučene radne snage.

Prema Miljkovićevim rečima, sa državnim vrhom je dogovoreno da će zaposleni, koji neće da idu van Srbije ili da pređu da rade u druge kompanije u okolini Kragujevca, dobiti otpremninu od 790 evra po godini staža i naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje od oko 17.000 dinara, kao i plaćene doprinose.

- Za zaposlene koji imaju od pet do 15 godina staža, ta naknada će biti isplaćivana šest meseci, a onima koji imaju više od 15 godina staža, plaćaće se devet meseci - precizirao je Miljković. - Napravljen je dogovor i za deo radnika koji je prethodno bio zaposlen u "Zastavi", pa prešao u "Fijat".

Za radnike koji ne žele da idu u inostranstvo, niti da uzmu otpremnine, razmatrana je mogućnost zapošljavanja u drugim kompanijama.

U subotu je odbijen predlog predstavnika radnika i sindikata da zaposleni, koji žele da ostanu u "Fijatu", a neće na rad u inostranstvo, do početka proizvodnje novog modela dobijaju minimalac u kragujevačkoj fabrici.

ODNOS MEDIJA

KOMENTARIŠUĆI pojedine medijske navode o dogovoru sa radnicima "Fijata", predsednik Vučić je ocenio da je prisutan nefer odnos prema državi. On je istakao i da se još vode pregovori sa "Stelantisom" da ta kompanija preuzme najveći deo toga na sebe.

- Šta god da se uradi, uvek slede kritike - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća