ZAPADNA KAPIJA BEZ KUPCA: Neuspešan prvi pokušaj prodaje "Geneks" kule

S. B.

23. 05. 2022. u 12:13 >> 16:19

ZA JEDANod simbola Beograda Geneks kulu, danas nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je prodaja proglašena neuspešnom.

ЗАПАДНА КАПИЈА БЕЗ КУПЦА: Неуспешан први покушај продаје Генекс куле

Novobeogradski oblakoder, Foto V. Danilov

Oko 15.000 kvadrata po početnoj ceni od dve milijarde dinara nisu bili dovoljno primamljivi. U drugom krugu, kako kaže Nacionačlni standard, početna cena bi mogla da padne i na petinu procenjene vrednosti zgrade.

U zakazano vreme, tačno u podne, tročlana komisija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika saoptšila je da je pokušaj prodaje bio neuspešan.

- Sa 16. majem ove godine, koji je bio rok, niko nije uplatio depozit, niti podneo bankarsku garanciju - saopštila je komisija ALSU. - Samim tim ova prodaja je neuspešna.

Foto: S. B.

Poverioci "Generaleksporta", bivši radnici, s druge strane godinama čekaju da dođu do obećanog novca. Zbog restrukturiaranja i stečaja nekadašnjeg giganta, ostali su bez besplatnih akcija u preduzeću. Kao naknadu za izgubljeno pravo, država im je obećala 200 evra po godini radnog staža. U međuvremenu su prodati apartmani na Kopaoniku, Hotel "Interkontinental", ali novac do radnika nije stigao.

- Radi se o 6.000 radnika. Bilo smo svetsko ime, država u državi, a neki sada pokušavaju da ga obezvrede - ističe Zorica Sekuloski, predsednik Odbora poverilaca. - Čak se priča da lifotovi ne rade, a nije tačno. Prkeo noći je proglašeno restrukturiranje i stečaj. Dobili smo ugovor da ćemo dobiti 200 evra po godini staža posle pordaja "Intekontinmetala" i Kopaonika. Objekti su prodati, samo smo mi ostli u porcesu 13 godina. Rdanici i dalje čekaju svoje pravo. Čekamo godinama, a mnoge kolege duguju za "Infoistan", struju... Da li možemo da kompenzujemo dugove. Mi čekamo da se reši nešto, a izvršitelji nas ne čekaju. U igri je bilo oko 20 milijardi dinara, pa su sredstva oročavana, a naše pravo se prolongiralo. Novac odlazi i iz stečajne mase. Imamo dva paralelna postupka, "Generaleksprt" i ICG. Rasipanje na dva koloseka.

STANARI SE BUNE

STANARI druge, stambene, kule pokrenuli su nekloliko sudskih porcesa jer imaju potraživanja od "Generaleksporta".

- Oni su pokušali da uknjiže imovinu koja pripada nama, to je na prvom mestu galerija na vrhu zgrade, ali su i garaže na našoj parceli uknjižili na sebe - objašnjava Božidar Stavrić, predsednik stambene zajednice. - Postoje dve pasarele koje su zajednička svojina. Kada je krenula prodaja pre 15 dana, zatvorili su ih i ostavili nas bez protivpožarnog izlaza. Podneli smo tužbu, krivičnu prijavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)