NOVI IMPULS PRIVREDNOJ SARADNJI: Poslovni forum Srbija - Turska 7. septembra u Beogradu

V.N.

02. 09. 2022. u 11:30

SRBIJU i Tursku povezuje sličnost poslovnih običaja i kulture, Turska se nalazi među prvih deset naših spoljnotrgovinskih partnera, a o dobroj saradnji dve zemlje svedoči i rast obima trgovinske razmene koji je u 2021. dostigao 1.731,8 miliona evra.

НОВИ ИМПУЛС ПРИВРЕДНОЈ САРАДЊИ: Пословни форум Србија - Турска 7. септембра у Београду

Foto: PKS

Primenom Sporazuma o slobodnoj trgovini znatno je unapređena ekonomska saradnja, a Poslovni forum Srbija - Turska koji će se održati 7. septembra ove godine u Beogradu, uz, kako se očekuje, prisustvo najviših zvaničnika dve zemlje, predstavlja snažan impuls daljem razvoju privrednih odnosa.


„Održavanje Poslovnog foruma i multisektorska poseta državno privredne delegacije iz Turske biće prilika da se nakon perioda pandemije, učvrsti, obnovi i unapredi poslovna saradnja srpskih i turskih kompanija“, ističe Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS).  Dodaje da mogućnosti za saradnju postoje kako u trgovini tako i kroz uspostavljanje zajedničke proizvodnje u perspektivnim privrednim granama, a radi plasmana na treća tržišta.


Turske kompanije poput Taura Textil, Birlešik Textil, Džinsi, Aster textil, Teklas i Halk, već su se uverile u prednosti investiranja u Srbiji, a pored sektora prehrambene industrije, bankarstva i autoindustrije, mogućnosti za saradnju postoje i u sektoru turizma, visokih tehnologija, kao i građevinarstva“, ističe Vesović i dodaje da će diversifikaciji i jačanju  saradnje sa centralnim regionom Turske doprineti i nova direktna linija između Beograda i Ankare, koja je uvedena 2021. godine.


U Turskoj posluje 110 srpskih firmi  a prema  statističkim podacima, od 2002. do 2020. direktne investicije srpskih državljana u Tursku iznosile su 36 miliona dolara. 

Ulaganja turskih kompanija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta, a prema procenama turske strane, njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 radnika. Ukupna ulaganja iz Turske u Srbiju iznosila su oko 220 miliona evra. Samo u 2021. vrednost investicija bila je 49,3 miliona evra, dok su u prvom tromesečju  2022. godine ulaganja  iznosila 13,5 miliona evra. 


U prvoj polovini 2022. godine ukupna robna razmena sa Turskom iznosila je 1.2 milijarde evra. Izvoz od 183 miliona evra predstavlja povećanje od 36 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle  godine. Uvoz je dostigao iznos od 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto. 


U 2021. godini razmena je dostigla  1.731,8 miliona evra. Izvoz je  bio vredan 289,7 miliona evra što je smanjenje od 8,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.  Uvoz je dostigao iznos od 1.442,1 milion evra što je povećanje od 43,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi svoju robu Turska se našla na 23. mestu sa udelom od 1,3 odsto u ukupnom izvozu Srbije. Na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi robu Turska zauzima 5. mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu. Pokrivenost uvoza izvozom  u 2021. godini iznosila je 20,1 odsto, i Srbija beleži deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u iznosu od  1.152,4 miliona evra. 


Srbija je u 2021. godini najviše izvozila u Tursku  gume, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, preparate za pranje i čišćenje, cigarete, električne grejne otpornike, šipke, žice i profile, hranu za životinje, dok su se iz Turske najviše uvozili provodnici, rude gvožđa i koncentrati, betonski, rebrasti, čelik u šipkama, autobusi,  tekstilni proizvodi,  profili od legure aluminijuma i limun. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju