SLOBODNA TRGOVINA OTVARA TRŽIŠTE: Trgovinska razmena Srbije i Kine dostigla 4,5 milijardi evra

V.N.

01. 09. 2022. u 07:45

EKONOMSKI odnosi između Srbije i Kine ubrzano se razvijaju, a spoljnotrgovinska razmena prošle godine je dostigla 4,5 milijardi evra. Dva najveća izvoznika Srbije su firme u kineskom vlasništvu, a u poslednjih nekoliko godina značajno je povećan i priliv kineskih investicija.

СЛОБОДНА ТРГОВИНА ОТВАРА ТРЖИШТЕ: Трговинска размена Србије и Кине достигла 4,5 милијарди евра

Foto: B. D.

Inicijativa Vlade Srbije da otpočne pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, doprineće dodatnom regulisanju ekonomskih odnosa, ali tom procesu treba pristupiti oprezno i uz konsultovanje privrede, kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS).


“U Evropi trenutno takav sporazum imaju Švajcarska i Island, a trenutno se razmatra sporazum sa Norveškom i Moldavijom. Dakle, nije u pitanju jedinstven slučaj za Evropu, a to je posebno značajno zbog našeg odnosa sa EU, koja ostaje glavni spoljnotrgovinski partner Srbije“, ističe Stanić i podseća da Srbija ima značajno mesto u inicijativi „Pojas i put“ kao i da je deo platforme za saradnju Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koja je formirana 2012. godine. “Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom nudi prilike, ali postoje i rizici pa je po ovim pitanjima potrebno formirati širok pregovarački tim”, objašnjava Stanić jer, kako kaže, pregovaračkom procesu treba prići oprezno imajući u vidu nesrazmernost u privrednom potencijalu između dve zemlje. 
Jedna od prednosti Srbije, na osnovu kojih je ona najatraktivnija investiciona destinacija u regionu su i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini (EU, CEFTA, EFTA, Evroazija, Velika Britanija, Turska), za očekivati je da bi Srbija postala još atraktivnija zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom. 


„Srbija u Kinu izvozi uglavnom sirovine, metale, drvo. Potrebno je pronaći mehanizme kako na najefikasniji način povećati izvoz mesa i mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, voćnih prerađevina, vina i drugih alkoholnih pića. Tu posebno treba imati u vidu troškove transporta“, kaže Stanić i dodaje da ne treba zanemariti ni sektore usluga, informacionih tehnologija i automobilske industrije, posebno kada se govori o komponentama.

Promena potrošačkih navika u Kini šansa za evropske kompanije  


Kupovna moć stanovništva u Kini raste, formira se domaća potrošnja kao vodeći izvor kineskog rasta u narednim decenijama, a kineski potrošač sve više liči na evropskog, vozi evropske automobile, hoće da koristi evropsko vino, sireve, razne kvalitetne namaze, ističe Stanić.

Ovakav trend predstavlja šansu za evropske kompanije koje mogu da iskoriste određene tržišne niše i pokriju deo  tražnje koja svake godine raste u Kini. 


Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije  na predstojećem 5. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu “China International Import Expo” koji će se održati u Šangaju, NR Kina, od 5. do 10. novembra 2022. godine.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućiće izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju