IZ UKRAJINE JEDAN, A IZ RUSIJE 370 BIZNISA: Menja se poslovna mapa preduzetnika u Srbiji zbog rata u Evropi

V. N.

28. 05. 2022. u 12:21

OD početka ukrajinske krize u IT sektoru Srbije registrovano je sedam puta više privrednih društava i gotovo 25 puta više preduzetničkih radnji čiji su osnivači iz Rusije - u odnosu na celu prošlu godinu.

ИЗ УКРАЈИНЕ ЈЕДАН, А ИЗ РУСИЈЕ 370 БИЗНИСА: Мења се пословна мапа предузетника у Србији због рата у Европи

Foto: Shutterstock

Podaci pokazuju da je od kraja februara do polovine maja ove godine, u IT sektoru osnovano 74 privrednih društava sa većinskim ruskim vlasništvom, dok nije zabeležena registracija firmi iz Ukrajine. Takođe, otvoreno je 370 preduzetničkih radnji sa osnivačima iz Ruske Federacije i jedna iz Ukrajine.

- Najviše je osnovano firmi čija delatnost je računarsko programiranje i to 83 odsto, i oko osam procenata preduzeća koja se bave konsultantskim uslugama u oblasti informacionih tehnologija - navodi Jelena Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Foto: PKS

Jurimo 2,5 milijardi evra izvoza

Poređenja radi, tokom cele prošle godine u oblasti informacionih tehnologija je registrovano 10 privrednih društava sa većinskim ruskim kapitalom i jedno privredno društvo sa dominantnim ukrajinskim kapitalom. Iste godine otvoreno je 15 preduzetničkih radnji čiji su osnivači iz Ruske Federacije i jedna firma čiji je osnivač iz Ukrajine.

Brojke kažu da je izvoz kompjuterskih usluga u prva dva meseca 2021. bio 226 miliona evra, dok je u istom periodu ove godine 323 miliona evra, što je rast od 43 odsto.

- Prošlu godinu smo završili sa 1,7 milijardi izvoza kompjuterskih usluga, a ako bi se ovaj trend nastavio, ovu godinu bismo završili sa izvozom od oko 2,5 milijardi evra - rekla je Jovanovićeva.

Trenutne procene, inače, govore da našem IT sektoru nedostaje više od 20.000 stručnjaka. 

Stručnjaci koji dolaze u Srbiju donose specifična znanja kao što su mašinsko učenje u finansijskom sektoru, prediktivni modeli cena, embedded sistemi u okeanografiji… Jelena Jovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)