„SPASOJE“ SAM ORE NJIVE I KOSI LIVADE: Inovacija iz Novog Sada uskoro dostupna poljoprivrednicima

PKS

02. 05. 2022. u 09:53

STARTAP tim „Farmbot“ iz Novog Sada napravio je specijalni rover, robot-vozilo „Spasoje“ na daljinsko upravljanje sa GPS navigacijom za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina, posebno onih na strmim padinama, a kako bi poljoprivrednim proizvođačima pojednostavili i pojeftinili rad.

„СПАСОЈЕ“ САМ ОРЕ ЊИВЕ И КОСИ ЛИВАДЕ: Иновација из Новог Сада ускоро доступна пољопривредницима

Foto PKS

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za „soter rover“ dobili su treću nagradu. Njihov robot koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snega, a u stanju je da vuče i prikolice sa 800 kilograma tereta.

„Naša misija je da olakšamo rad seljaka na teškim terenima i omogućimo ljudima da pomoću nove tehnologije ostanu i vrate se zemlji“, kaže Nikola Lukičić, direktor firme „Farmbot“, koja se bavi tehnološkim razvojem robotike u proljoprivredi.

U preduzeću, ovu inovativnu mašinu zovu „Spasoje“. Ideja se rodila na obroncima Fruške gore gde Nikola sa kolegom iz Farmbot tima Branislavom Veskovićem, uzgaja organsku lavandu.

Foto PKS

U razgovoru sa lokalnim vinarima i voćarima uvideli su da je nedostatak radne snage veliki problem. Takođe, rad klasičnih poljoprivrednih mašina na strmim terenima je bio veoma otežan i postojao je realan rizik da se voćarski traktori zbog nagiba terena prevrnu.

„Postojao je konkretan rizik od prevrtanja voćarskih traktora na strmim terenima prilikom košenja, oranja i prskanja zasada. Rodila se ideja o automatizaciji ovih procesa čime doprinosimo i održivom razvoju poljoprivrede“, priča Nikola.

Navodi da su im potrebne nove investicije za razvoj novih modela robota koji će imati još veće performanse i koristiti alate za voćarske traktore i na taj način zameniti upotrebu takve vrste traktora u potpunosti.

Foto PKS

Prvi prototip rovera nastao je sredinom 2019. Od tada stalno usavrašavaju tehnologiju koju testiraju na terenu u svim vremenskim uslovima.

Sledećeg meseca, „Spasoje“ će biti na tržištu i zainteresovani poljoprivrednici će najzad moći da iznajme ili kupe ovu višenamensku mašinu.

Foto PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)