DA SE SAČUVAJU DOMAĆE RASE: Stručnjaci održali pirotskim stočarima predavanje o očuvanju autohtonih rasa domaćih životinja (FOTO)

V.Ćirić

07. 09. 2022. u 22:42

GRUPA beogradskih stručnjaka za stočarstvo, predstavila je pirotskim stočarima istraživanje, odnosno rezultate projekta, koji se odnose na očuvanje starih domaćih, autohtonih rasa životinja, ali je istovremeno podelila i savete o tome kako to učiniti i zaštititi ovo nacionalno blago po kome je Srbija bila poznata decenijama unazad i koje su deo naše tradicije.

ДА СЕ САЧУВАЈУ ДОМАЋЕ РАСЕ: Стручњаци одржали пиротским сточарима предавање о очувању аутохтоних раса домаћих животиња (ФОТО)

Foto: V.Ćirić

Predstavljanje projekta organizovala je pirotska Savetodavna struča služba, a projekat istraživanja i zaštite genetskih resursa, finansiralo Ministatstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U čitav posao uključene su i odgajivačke organizacije kao i PSSS u Republici.

Jelena Aleksić, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Beogradskog univerziteta, kaže da je cilj ovog projekta, unaprediti sistem genetičke karakterizacije, kako bi se uzgajivačima dale dodatne smernice kako da uzgajaju i manipulištu autohtonim grlima koja su praktično genetski resursi.

Foto: V.Ćirić

Rasa karakačanskih ovaca

- Mnogi uzgajivači, kada dobiju državne subvencije ne znaju da li je konkretno grlo genetski čisto, da li vredi koristiti ga za parenje ili ga ostaviti sa strane. Te informacije smo dobili našim istraživanjima i želimo da ih podelimo sa stočarima. Veliki problem je kako da sačuvamo to naše blago, koje je i naše kulturno i nematerijalno nasleđe. Broj grla u populacijama je jako smanjen i dolazi do neželjenih genetičkih procesa, a to znači da gubimo diverzitet kao uslov opstanka rase - rekla je Aleksićeva.

Konkretnije primere o očuvanju genetskih resursa svinja: mangulice, moravke i resavke, ali i ovce čuvene pirotske pramenke izneo je Čedomir Radović sa Instituta za stočarstvo u Beogradu.

Foto: V.Ćirić

Mangulice

- Mangulicu imamo u znatno velikom broju, kao i moravke čija se populacija poslednjih godina povećala. Problem je međutim kod resavke koju nemamo dovoljno, kao i kod ovce pirotske pramenke. U narednom periodu se moramo zalagati za očuvanje resavke, ali i pirotske pramenke, čiji su genetski resursi izuzetno ugroženi. Tokom istraživanja smo uzimali uzorke krvi i analizirali ih, i to će nam pokazati, gde imamo čiste rase od kojih treba da napravimo nukleus zapata iz kojih bi se širio kvalitetan priplodni materijal -naglasio je Radović.

Foto: V.Ćirić

Bez obzira, da li od neke rase trenutno imamo korist ili ne, naše stare rase domaćih životinja su bogato nasleđe i treba ga sačuvati-slažu se stručnjaci iz ove oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)