OTVORENI ZA NAŠE ŽITARICE: Naša zemlja i Sirija imaju želju i volju da unaprede poljoprivrednu saradnju

J. M.

09. 07. 2022. u 11:00

NAJVAŽNIJE je da postoje i volja i želja za privrednom saradnjom i daljim unapređenjem odnosa između Srbije i Sirije, što se najbolje potvrdilo na nedavno održanom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

ОТВОРЕНИ ЗА НАШЕ ЖИТАРИЦЕ: Наша земља и Сирија имају жељу и вољу да унапреде пољопривредну сарадњу

Foto Tanjug

Tada su ministri poljoprivrede naše dve zemlje, Branislav Nedimović i Muhamed Katan, potpisali Memorandum o razumevanju kako bi se osnažila poljoprivredna saradnja. Ova oblast privrede otvara široke mogućnosti naše međusobne saradnje i verujemo da je to važan korak u ostvarivanju budućih jakih ekonomskih veza.

Ovako dr Amar Avad, otpravnik poslova Ambasade Sirije u Beogradu, govori, za "Novosti", o mogućnostima privredne saradnje između, kako kaže, dve tradicionalno prijateljske zemlje i dodaje:

- Kada je reč o poljoprivrednoj saradnji, ključne oblasti odnose se na izvoz srpskih žitarica i semena po kojima su srpski proizvođači poznati u svetu, ali i na izvoz svih drugih prehrambenih proizvoda koji se izvoze iz Srbije. Kao što je i tada rečeno, u tom smislu ne postoje ograničenja prema vrsti hrane koja se može izvoziti u Siriju, bilo da je reč o žitaricama, voću ili mesu.

Amar Avad, Foto: Z. Jovanović

Inače, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u 2020. godini izvoz iz naše zemlje u Siriju iznosio je 400.000 evra, a uvoz 15,7 miliona evra.

- Sankcije SAD i EU, pogodile su sirijsku ekonomiju, a posebno su se odrazile na poljoprivredu. Naša vlada pokušava da umanji posledice tih kaznenih mera. Radimo na obnovi trgovinske razmene sa drugim državama, a doneli smo i Zakon o stranim ulaganjima koji omogućava investicije. Upravo zbog tog zakona verujemo da će se i saradnja Srbije i Sirije poboljšati, i da će od sadašnje skromne biti mnogo, mnogo veća - kaže Avad uz izražavanje zahvalnosti što je Srbija ove godine dodelila 15 stipendija za školovanje sirijskih studenata. 

AKTIVAN AMBASADOR SRBIJE

SIRIJA izuzetno ceni to što je Srbija ponovo poslala ambasadora u Damask, odnosno što su odnosi sa nivoa otpravnika poslova podignuti na ambasadorski nivo. Vaš ambasador Radovan Stojanović je vrlo aktivan. Intenzivno radimo na tome da sa vašom zemljom postignemo što veći broj sporazuma i da se ožive oni koji već postoje - kaže sirijski diplomata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna