VEĆ PALE NAGRADE ZA VINA I RAKIJE: Tek otvoreni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu beleži posetu kao u najboljim danima, finale u četvrtak

S. BAJIĆ

23. 05. 2022. u 09:24

OVOGODIŠNjI, 89. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, na kojem se do 27. maja predstavlja 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje sveta, minulog vikenda je zabeležio značajne posete, koje su podsetile na neka ranija vremena i reke znatiželjnika u razgledanju poljoprivredne mehanizacije stočarske izložbe.

ВЕЋ ПАЛЕ НАГРАДЕ ЗА ВИНА И РАКИЈЕ: Тек отворени Пољопривредни сајам у Новом Саду бележи посету као у најбољим данима, финале у четвртак

Foto S. B.

Zanimljivo je da se u zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope, pored samostalnih nastupa, predstavljaju izlagači iz nekoliko zemalja na kolektivnim izložbama, kao privrednici iz Mađarske, Češke, Italije, Holandije, BiH, Crne Gore, Španije, Indonezije, a prvi put objedinjeno nastupaju i privrednici iz Maroka.

Poseban segment smotre agrara predstavljaju izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme za prehrambenu industriju, izložba hrane i pića, semenske robe, promovišu se i osiguravajuća društva, banke, institucije... a već u uvodna dva dana održani su i brojni poslovni i stručni skupovi.

Ovogodišnju smotru agrara tradicionalno prate Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala, koje se organizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Poznato je da je kruna izložbe stočarstva, Dan stočara, koji će biti održan u četvrtak, 26. maja, na Manježu Novosadskog sajma, kada će najboljim odgajivačima biti uručena priznanja uz tradicionalan defile nagrađenih grla.

Foto S. B.

Na tradicionalnom ocenjivanju jakih pića i vina, nagrađeni su Kompanija Pure fruit iz Beograda , "Vino kalem" iz Velike Drenove, Destilerija "Đurađ" Ravno Selo, Vinarija "Dragić" iz Riđice kod Sombora, "Podrum Ćega" iz Banoštora...

Zlatne medalje za rakiju od višnje i liker od višnje osvojilo je "Gazdinstvo Rokvić" iz Bačkog Dobrog Polja, koje ove godine obeležava dve decenije rada.

Foto S. B.

- Imamo 5.796 stabala višnje, lane je prinos bio 9,1 kilogram po stabu a nadamo se da će ove godine biti oko 15 kilograma po stablu - kaže Sekula Rokvić, koji sa suprugom Vidom i devetoro zaposlenih vodi gazdinstvo. - Oko 30 tona višanja odvajamo za rakiju i liker i od 100 kilograma dobijamo oko šest litara čiste rakije. Prvi put smo se odvažili da učestvujemo na ocenjivanju i odmah osvojili zlatne medalje, što je potvrda da kvalitetno radimo i podstrek za ubuduće.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede su i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla sa oznakom "Srpski kvalitet".

Posetioci mogu da vide deo eksponata iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu, a reč je o projektu koji kao edukativno-istorijski sadržaj usmerava pažnju na istoriju agrara u Vojvodini.

Foto S. B.

'LADAN ŠPRICER I ŠTRUDLE S MAKOM

Manifestacija "Gastro Srem", u organizaciji opštine Stara Pazova, inače dobitnik priznanja "Najbolje iz Vojvodine" na poseban način predstavlja se na sajmu poljoprivrede. Posetiocima koji degustiraju sremačke specijalitete, "jorgovanovu rakiju" i "namacke" i štrudle s makom, pruža se i doživljaj majstora pera i žice, tamburaškog orkestra "Ladan špricer" iz Golubinaca.

Foto S. B.

PEČENjE ZA OSVEŽENjE

NA desetak lokacija Novosadskog sajma, formirani su restorani na otvorenom sa kompletnom uslugom, a miris sa roštilja i ražnja mami posetioce, posebno one koji dolaze sa strane i ostaju čitav dan na sajmu.

Roštiljdžije ističu da se najviše traže praseće i jagnjeće pečenje i pljeskavice, a da su cene uobičajene, jer, s obzirom na to je velika poseta i mnogo dobar promet, mogu da zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)