SRBIJA PRIGRLILA VOJVODINU: U Novom Sadu uručenjem priznanja obeležena 104. godišnjica prisajedinjenja

J. SIMIĆ

25. 11. 2022. u 21:18

SVEČANOM akademijom "Prisajedinjenje, vek drugi" u Srpskom narodnom pozori­štu večeras je obeležena 104. godišnjica Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u No­vom Sadu na kojoj je do­neta odluka o prisa­jedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

СРБИЈА ПРИГРЛИЛА ВОЈВОДИНУ: У Новом Саду уручењем признања обележена 104. годишњица присаједињења

Deo manifestacije u novosadskom SNP, Foto N. Karlić

U prisustvu pre­mijerke Srbije Ane Brnabić i članova republičke Vlade, pred­sednika Skupštine Srbije dr Vladimira Orlića, republič­kih i pokrajinskih poslanika i drugih brojnih uglednika, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je 25. novembar 1918. najveći datum u istoriji Srba u Vojvodini.

- Uslove da se to istorijsko zasedanje dogodi stvorila je epska pobeda srpske vojske u tek završenom Prvom svet­skom ratu - kazao je Mirović i podsetio na dugačak niz značajnih Srba koji su veko­vima strpljivo gradili ideju o sjedinjavanju sa matičnom državom, a među nji­ma najznačajnija lič­nost - narodni tribun Sveto­zar Miletić.

Zapitavši da li smo mi danas dostojni naših dič­nih predaka, Mirović je ponudio i odgovor: kao nera­skidivi deo Srbije, a uprkos tektonskim globalnim po­tresima, Vojvodinu danas ka­rakterišu višenacionalna sloga i ekonomski prosperi­tet. U poslednjih šest godina broj nezaposlenih sa 165.000 sveden je na svega 89.000, gradi se brza pruga koja će uskoro povezati Novi Sad i Suboticu, sve brže napredu­je i Fruškogorski koridor, osavremenjuju se zdravstvene i ustanove kulture...

Deo manifestacije u novosadskom SNP, Foto N. Karlić

U nastavku svečanosti naju­spešnijim pojedincima i ko­lektivima uručena su najviša pokrajinska priznanja,.

Priznanje koje nosi ime naučnika Mihajla Pupina, dodeljeno je Banaćaninu iz Zrenjanina - operskom pe­vaču Željku Lučiću, koji se svojim moćnim baritonom proslavio u operama. Umet­nik svetskog glasa se obratio video-porukom iz Buenos Ai­resa gde gostuje ovih dana.

Priznanje u oblasti pri­vrede "Lazar Dunđerski do­deljeno je kompanija "Gebi", iz Čantavira, a u oblasti obrazovanja nagrađena je Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, koja je obeleži­la 150 godina trajanja.

Dobitnik nagrade u obla­sti kulture "Ferenc Feher je Udruženje "Banatski kulturni centar" iz Novog Miloševa, a priznanje u sferi sporta "Momčilo Tapavica" pripalo je atletičarki Adriani Vila­goš. U oblasti ravnopravno­sti polova nagrada "Milica Tomić" je uručena Stanislavi Rokvić, osnivaču Edukativnog centra "Poletarac" u Bačkoj Palanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati