LEPA KATARINA ROĐENA JE BEZ JEDNE NOGE: Kruševljani sakupljaju novac za njenu protezu, pomozimo joj da hoda

S.Babović

24. 11. 2022. u 18:48

KATARINA Arsić (22) iz Kruševca rođena je bez jedne noge.

ЛЕПА КАТАРИНА РОЂЕНА ЈЕ БЕЗ ЈЕДНЕ НОГЕ: Крушевљани сакупљају новац за њену протезу, помозимо јој да хода

Foto:FB,Budi human

Već duže vreme roditelji ove lepe devojke i vredne studentkinje, uz pomoć Kruševljana i donatora pokušavaju da sakupe novac kako bi kupili moderno protezu za koleno.

- Naša sugrađanka je u izuzetno teškoj situaciji i njeno stanje zahteva da se iznos potreban za njenu protezu obezbedi u celosti - kaže Olivera Lazić iz Udruženja “Prava žena”, koje priprema humanitarni bazar za Katarinu. -  Kako bismo joj pomogli, organizujemo 12. Humanitarni bazar, na kome će sav prihod biti namenjen nabavci proteze za Katarinu.

Bazar je zakazan za 17. decembar, održaće se u Klubu Kulturnog centra od 10 do 16 sati.

Za Katarinu se istovremeno sakupljaju pare i preko fondacije “Budi human”.

- Rođena je bez leve noge, a uz pomoć prve proteze je prohodala, postala nezavisna, naučila je da stoji i održava ravnotežu - kažu u fondaciji. - Kako je Katarina rasla i postajala aktivnija, proteze koje je do tada nosila nisu bile dovoljne da bi je ispratile u dečijim aktivnostima stoga joj je bilo potrebno koleno.

Zahvaljujući veštačkom kolenu,koje je počela da koristi sa tri godine, uspela je da se  osamostali  i igra u vrtiću. Sama je išla u osnovnu i srednju školu i 2019.godine upisala Filozofski fakultet u Nišu.To koleno, mada joj je obezbedilo nezavisnost, ima dosta nedostataka.

Foto:FB,Budi human

- Nepravilan hod dovodi do velikog opterećenja zdrave noge i deformacije kičme što može ostaviti trajne posledice-navode u fondacji.- Takođe, nema potpunu kontrolu nad kolenom, pa ako dođe do saplitanja, nije u mogućnosti da spreči pad. Zbog nedostatka kontrole hod po uzbrdici, nizbrdici i određenim terenima na kojima joj je hod otežan ili potpuno nemoguć. Stepenište predstavlja teško savladivu prepreku. Dolazi vreme snega i leda što ove stvari čini još težim osobama koje koriste protezu.

Katarina je testirala ranije protezu sa mikroprocesorskim kolenom C-Leg 4, nemačkog proizvođača koje obezbeđuje sigurniji hod po ravnim i neravnim površinama, ravnotežu prilikom hodanja unazad i stajanja i zahteva manje snage prilikom hoda, jer senzorski sistem prilagođava hod realnom vremenu.

- Ima zaista dosta dobrih ljudi koji su spremni da pomognu, nadam se da ćemo brzo sakupiti novac za protezu - rekla je na jednoj od humanitarnih akcija Katarina Arsić.

Prema poslednjim podacima na sajtu Fondacija, Katarini je potrebno 5.450.0000 dinara, a za sada je sakupljena oko polovina potrebnog novca. Osim za medicinsko pomagalo, pare se sakupljaju i za rehabilitaciju, putne troškove, smeštaj. Biće potrebno izvesno vreme da se se ova mlada devojka navikne na novu protezu i ponovo uči da sa njom hoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april