STIŽU OLUJNI UDARI KOŠAVE I DO 120 KILOMETARA NA SAT: Srbiju očekuje novo pogoršanje vremena - detaljna vremenska prognoza

Novosti online

22. 11. 2022. u 16:12

METEOROLOG Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu za naredni period na svom Fejsbuk profilu.

СТИЖУ ОЛУЈНИ УДАРИ КОШАВЕ И ДО 120 КИЛОМЕТАРА НА САТ: Србију очекује ново погоршање времена - детаљна временска прогноза

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Srbiju je zahvatio veoma snažan ciklon sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora. Očekuju se olujni udari košave od preko 100 kilometara na sat. Do kraja novembra vreme u skladu sa kalendarom, ali bez pravog zimskog scenarija i uz sneg samo na planinama, napisao je meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

"Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, čiji se centar nalazi nad severnim delovima Jadrana, a prethodno nad Đenovskim zalivom. Vrednost vazdušnog pritiska u centru ciklona opala je na vrednosti ispod 983 mb, što je ekstremno niska vrednost za ciklone van Atlantskog okeana. Ovaj ciklon oblasti Jadrana donosi snažne grmljavinske pljuskove i oluje, uz olujno jugo i ogromne plimne talase, a novi talas veoma obilnih padavina zahvatiće Crnu Goru, pa poseban oprez biće neophodan na toku Lima kroz Srbiju i Prijepolje, jer Lim dolazi iz oblasti Crne Gore gde će biti ekstremnih padavina, a gde je prethodni talas tokom vikenda već doneo jedan poplavni talas. Iako je Lim tada u Prijepolju ostao u koritu, problem je sada što je korito reke na samom izlivu, a stiže novi talas obilnih padavina", napisao je Đurić.

Kada je reč o drugim rekama u Srbiji, novi talas padavine neće biti obilan kao tokom vikenda kada je na jugu i jugozapadu Srbije bilo problema sa poplavama i bujicama.

"Ipak, kako će padavine i ovog puta biti najobilnije u Metohiji i na jugozapadu Srbije, biće neophodan ogroman oprez kod manjih bujičnih tokova. Na ostalim tokovima Srbije očekuje se rast nivoa reka, posebno u gornjim tokovima, bez opasnosti od poplava, dok će nivo Save i Dunava i dalje ostati veoma nizak. U Srbiji do kraja dana pod uticajem ciklona biće oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima. Biće veoma vetrovito i to zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska. U Srbiji će prema kraju dana i večeri duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Braničevski okrug) sa olujnim udarima preko 80 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima, na području Vršca i do 120 kilometara na sat", navodi Đurić.

Zbog olujnih i orkanskih udara košave preporučuje se ogroman oprez.

"Maksimalna temperatura u Srbiji biće danas od 8 do 14, u Beogradu oko 10 stepeni.

U naredna 24 sata ciklon će se svojim centrom premeštati preko našeg područja i biće razvijen i do visokoh slojeva atmosfere, a u sklopu njega duboka visinska dolina prodreće na jug. Srbija će prvo biti u toplom sektoru, pa će prema našim predelima strujati topla vazdušna masa sa Mediterana, dok će severozapad i zapad Balkana biti u hladnom sektoru, uz obilni sneg u Hrvatskoj i Sloveniji. Prilikom premeštanja preko Balkana i Srbije ciklon će se sve više popunjavati i gubiti na snazi, ali će prostrana dolina koja će prodirati na jug doneti i prodor hladnije vazdušne mase sa severa preko Panonske nizije i to iz oblasti Alpa, pa će ona biti i vlažna."

"U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno i toplije sa kišom i pljuskovima, uglavnom sredinom dana i posle podne i tada se očekuje više padavina. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata u toku jutra sa olujnim udarim. Minimalna jutarnja temperatura od 3 do 9°C, u Beogradu do 8°C, maksimalna dnevna od 10 do 16°C, u Beogradu do 14°C. Pred kraj dana centar ciklona pomeriće se malo istočnije od Srbije, pa će uz prodor hladnog fronta košava oslabiti i prestati, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni", kaže Đurić.

U četvrtak će ciklon dodatno slabiti i nalaziti se nad Karpatima, a u njegovom zadnjem delu prema našem području uslediće priliv nešto svežije vazdušne mase.

"Biće oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 8 do 12, u Beogradu oko 10, na višim planinama oko 0 stepeni. Prema kraju dana očekuje se značajniji porast vazdušnog pritiska i razvedravanje.

U petak jutro tmurno, hladno i maglovito, tokom dana suvo i malo toplije.

"Tokom vikenda se očekuje zahlađenje. U subotu će biti suvo. Iznad Tirenskog mora i juga Italije formiraće se ciklon i on će se zadržavati iznad Jonskog mora.

Ovaj ciklon u noći između subote i nedelje doneće naoblačenje sa kišom, a planinama sa snegom jugu Srbije, a u nedelju i u ostalim predelima Srbije. Uz severoistočni vetar očekuje se i priliv hladnije vazdušne mase. Maksimalna temperatura u subotu od 5 do 10, a u nedelju od 4 do 8, u Beogradu do 6 stepeni. Na planinama se očekuje 10 do 20 centimetara novog snega", navodi Đurić.

Od ponedeljka sneg

U ponedeljak oblačno i hladno sa kišom, na planinama sa snegom. Potom sledi stabilizacija vremena, ali ostaje prohladno vreme.

"Novo pogoršanje vremena očekuje se oko 1. decembra, ali i dalje bez pravog zimskog ugođaja. Ciklon tokom vikenda doneo je Srbiji 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, Beogradu preko 40 mm, a jugu i jugozapadu Srbije od 60 do 100 mm, lokalno i više, dok je na Kopaoniku palo i preko 150 mm, što su količine za dva meseca, a u ostalim predelima tokom vikenda je palo kiše koliko u proseku padne tokom celog novembra. Kiša je u centralnim, južnim i jugozapadnim predelima Srbije i na planinama bila praćena i grmljavinom, a potom je iznad 700 metara kiša prešla u sneg, uz formiranje snežnog pokrivača od 5 do 20 centimetara".

Poplave odnose i živote

Tokom vikenda poplave u Tutinu odnele su život malom detetu, a pola Tutina našlo se pod vodom. Raška, Ibar i okolne reke ugrozile su Novi Pazar i Rašku, Lim Prijepolje, a prave bujične vode slivale su se sa Kopaonika u doline.

"Situacija se sada stabilizovala i opasnost od poplava je prošla, ali svakako treba biti na oprezu kod manjih tokova na Kosovu i Metohiji i na jugozapadu Srbije. Posle sušnog oktobra i prve polovine novembra, suša je naglo prekinuta. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra od 6 do 10°C, one će do kraja meseca biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, izuzev sredinom ove sedmice kada će za 5-6 stepeni biti iznad. Prema trenutnim prognozama, do kraja meseca nema na vidiku pravog zimskog scenarija i sneg se očekuje samo na planinama. Iako se očekuje tipično vreme za kraj novembra, mraz se ne očekuje u nižim predelima ni do kraja meseca, osim samo lokalno pri prestanku padavina i razvedravanju. Ipak, ostaće prohladno vreme u skladu sa kalendarom", napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu