ŽIVOT VRATIO SVETINJI A LJUDIMA - VERU I NADU: Iguman Aleksej od male crkve sačinio pravi saborni hram (FOTO)

S. Babović

13. 11. 2022. u 11:33

U BOŠNjANE je došao tiho, osluškujući samo reči starca Tadeja, koji je rekao da se tu hoda po kostima mučenika. Dvadeset godina kasnije, iz obnovljenog, živog manastira Sveti Luka, odlazi još tiše, dok dela govore umesto njega.

ЖИВОТ ВРАТИО СВЕТИЊИ А ЉУДИМА - ВЕРУ И НАДУ: Игуман Алексеј од мале цркве сачинио прави саборни храм (ФОТО)

Foto S. Babović

Iguman Aleksej Bogićević, mudrac i duhovnik, starešina manastira podignutog iz pepela, danas će biti ustoličen za vikara patrijarha srpskog, sa titulom episkop hvostanski.

Brojni vernici iz Eparhije kruševačke izrazili su želju da prisustvuju tom činu u Hramu Svetog Save, na Svetoj arhijerejskoj liturgiji. Dan ranije, u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, biće izvršen čin narečenja izabranog episkopa. Kada je pre dve decenije stigao do Varvarina, kako je ispričao "Novostima", "u duši je imao reči starca Tadeja Vitovničkog" - "ovde se hoda po kostima mučenika".

- Mislio je tada starac na kosti stradalnika, Srba i Rusa, koji su dali svoj život vodeći Varvarinsku bitku protiv Turaka, 1810. godine - predočio je "Novostima" iguman Aleksej. - Na mestu gde je danas manastirski kompleks sa svim carskim odlikama, te 2003. godine, kada smo pristigli, nije bilo praktično ničega, osim jedne manje Crkve Svetog Luke, podignute deceniju ranije. Nju smo kasnije proširili i sačinili pravi Saborni hram, 31 metar dug, 18 metara visok bez krsta.

Uz neimarske poduhvate na izgradnji manastira, trećeg po redu, budući da su Turci, osim te 1810, kada su zapalili drveni, 1427. uništili i prvi manastir podignut vek ranije u vreme kneza Lazara, bošnjačka svetinja je godinama dobijala zvona. Izgrađen je prvi zvonik, sa pet zvona. Potom je nakon snoviđenja igumana Alekseja pristiglo Markovo zvono sa somotskim zvukom. Izgrađen je još jedan zvonik, pod okriljem Kneževe kule, a podignuta je i nova crkva, jedinstvena po zaštitnicima - Svetim carevima mučenicima, Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu.

U međuvremenu, došlo je zvono od 1.200 kilograma, a nešto kasnije iz Toplice još jedno od 3,5 tone. Sada je na Kneževoj kuli osam zvona, a u okviru celog manastirskog kompleksa čak 12. Konačno, poslednjeg dana oktobra, pristiglo je i rusko carsko zvono, dar prijatelja iz Rusije, izliveno u Sankt Peterburgu, najveće na Balkanu. Zvono je osveštao patrijarh, a 14 tona teški dragulj čuje se sve do Kruševca.

- U manastiru čuvamo i srebrne kupe, pehare ruskih grofica, ruski krst je podignut na prilazu manastirskom imanju, zatim, imamo mnogo ruskih ikona, ikona carevića na mirotičici - ispričao je ove godine iguman Aleksej. - U razgovoru sam izneo da će se možda teško obistiniti proročanstvo o carskom zvonu, kada cara baćuške više nema.

I to proročanstvo se obistinilo. I svi drugi napori igumana sa vernim bratstvom. Osim dve veličanstvene crkve sa izuzetnim freskama, ikonama, zvonicima, skitom Presvete Bogorodice Pećke Krasnice, pčelarskom kućicom, ogradom, jedinstvenim grobljem od starih spomenika i 130 krstova iz Počekovine, originalnim zidinama, manastir ima i bogatu biblioteku.

Foto S. Babović

Iguman Aleksej

Tu su ikone Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja u priprati Crkve Svetog Luke, oslikane u Pećkoj patrijaršiji, ikona Bogorodice Trojeručice dopremljena uz blagoslov Svete lavre manastira Hilandara, ikona Bogorodice Mlekopitatelnice živopisane u Kareji, ikone Svetog Luke, Bogorodice Vladimirske samo su neke od bisera manastira. Tu su i mošti svetih u kivotima od trešnjinog drveta, svete sasude, filigrane (darohranilica, putiri, diskos...), jevanđelja, krstovi, svećnjaci, crkvene zastave...

U manastir Svetog Luke dolazi se redovno zbog molitve, saveta, po vodu. Tri lekovita izvora iz 14. veka preživela su osvajače. Voda leči oči i glavobolju. U minutu iz izvora isteče sedam litara.

ROĐEN NA KOSMETU

ARHIMANDRIT Aleksej rođen je 1955. godine u selu Pištanu kod Peći. U 12. godini primljen je za manastirskog đaka u Visokim Dečanima. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1981. godine, nakon čega se predaje molitvama na Hilandaru i u Vitlejemu. U čin jeromonaha rukopoložen je 1986. godine, završava postdiplomske studije u Solunu 1990. godine. U toku postdiplomskih studija na Aristotelovom univerzitetu bio je iguman manastira Sukovo, Svetog Prohora Pčinjskog. U međuvremenu, proizvođen je u činove jeromonaha, arhimandrita.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)