JURIŠ PREMA "KAPIJI SLOBODE": Promocija monografije tačno 106 godina nakon što su junaci zauzeli vrh planine Nidže

B. Subašić

01. 10. 2022. u 09:41

MONOGRAFIJA "Bitka na Kajmakčalanu" Igora Gojkovića u izdanju Medija centra Odbrana, predstavljena je tačno 106 godina pošto su 30. septembra 1916, posle 22 dana krvave bitke srpski ratnici zauzeli surovi planinski vrh visok 2.025 metara.

ЈУРИШ ПРЕМА КАПИЈИ СЛОБОДЕ: Промоција монографије тачно 106 година након што су јунаци заузели врх планине Ниџе

Foto Z. Jovanović

- Drinska divizija zauzimala je jurišima rov po rov, kamen po kamen, tačku po tačku. Posle uspeha na Kajmakčalanu useledile su bitke u okuci Crne reke i oslobođenje Bitolja. Ovim pobedama veći deo srpske vojske našao se na tlu otadžbine, što je imalo veliki moralni značaj za svakog vojnika, ali i ogroman politički značaj za Kraljevinu Srbiju. Zauzećem Kajmakčalana otvorena je "Kapija slobode" kroz koju će nakon dve godine upornih borbi proći pobedonosni srpski pukovi oslobađajući porobljenu otadžbinu. Ova izuzetno važna bitka, nažalost nikada nije u potpunosti i detaljeno obrađena u našoj istoriografiji - istakao je pukovnik dr Dalibor Denda iz Instituta za strategijska istraživanja, predstavljajući monografiju u Domu Vojske.

Autor Igor Gojković, novinar i publicista, rekao je da je pre 10 godina sam shvatio da ne postoji nijedna knjiga koja je do kraja opisala bitku na Kajmakčalanu, jednu od najvećih u srpskoj istoriji.

Foto Z. Jovanović

- Tokom 22 dana srpski vojnici su jurišali na po 1.000 metara više, dobro utvrđene, bugarske položaji da bi zauzeli kotu 2025 na kojoj je bila granica Srbije iz koje su 10 meseci bili izgnani. Najveća vrednost ove bitke bili su ljudi, koji su jurišali kroz sneg, polarnu hladnoću i orkanski vetar koji je obarao i granate rovovskih topova. Zato sam se fokusirao na one koji su se borili i ginuli i na detaljnu rekonstrukciju bitke po danima - kaže Gojković.

Foto Z. Jovanović

POSVETA NEPOZNATIM HEROJIMA

KNjIGA "Bitka na Kajmakčalanu" je iskorak u odnosu na pisanje domaće vojne istoriografije, kaže pukovnik dr Dalibor Denda:

- Glavni junaci knjige su srpski ljudi, od nižih oficira i podoficira, do običnih vojnika, koji su u istoriji često prećutkivani ili zbirnim imenima prikazani kao delići superiorne srpske vojne organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...