AVIONI I RAKETE JAČAJU MOĆ SRBIJE: Strani analitičari visoko vrednuju našu vojsku i potvrđuju trend njenog daljeg napredovanja

R. DRAGOVIĆ

10. 08. 2022. u 09:00

VIŠEGODIŠNjI kontinuirani rast vojnog budžeta, snaga i izvozni potencijal domaće namenske industrije, kao i opremanje savremenim naoružanjem i vojnom opremom - faktori su koji su Srbiju smestili na 61. mesto u svetu po snazi vojne moći.

АВИОНИ И РАКЕТЕ ЈАЧАЈУ МОЋ СРБИЈЕ: Страни аналитичари високо вреднују нашу војску и потврђују тренд њеног даљег напредовања

Sve više modernog oružja stiže u jedinice, Foto Tanjug

Rangiranje su izradili stručnjaci američkog specijalizovanog sajta Global Firepower, a u vrednovanju snage oružanih snaga merili su više od 50 faktora. Američki analitičari su utvrdili i da našu zemlju karakteriše tendencija daljeg razvoja.

Srbija, po ovom redovnom godišnjem istraživanju koje je pod lupu stavilo ukupno 142 države u svetu, iza sebe je ostavila Hrvatsku (62. mesto), BiH (123), Crnu Goru (132) i Severnu Makedoniju (135). Tik je iza Austrije, koja je na 59. poziciji, i Mađarske, koja je za četiri pozicije bolje plasirana.

Dalje jačanje oružanih snaga Srbije poznavaoci vojne problematike vide u nastavku povećanog izdvajanja za odbranu, daljoj modernizaciji i opremanju savremenim sredstvima iz domaćeg razvoja.

Vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović objašnjava da je na ovakav plasman Srbije na Global firepower listi uticao višegodišnji pojačani vojni budžet, rast izvoza naoružanja i složene opreme, ali i poslednje velike nabavke naoružanja i sredstava iz uvoza.

- Proces modernizacije poslednjih godina najviše je bio vidljiv u domenu Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Nabavljeni su "migovi 29", veći broj helikoptera, kao i raketni sistemi zemlja-vazduh "Pancir" i FK-3. Težište opremanja poslednjih meseci pomera se ka kopnenoj vojsci, što verovatno nije promaklo američkim analitičarima koji su radili na rangiranju. Nije zanemarljiva ni činjenica da se jedinice opremaju sredstvima iz domaćeg razvoja i proizvodnje, što je takođe faktor u ocenjivanju vojne snage.

Naš sagovornik podseća da je u poslednjih nekoliko godina Vojska Srbije dobila nekoliko domaćih pojačanja - samohodne haubice "nora", vozila "lazar" i "miloš", hibridni artiljerijsko-raketni sistem "Pasars"... Takođe, u oružane snage ušle su i francuske rakete "mistral" i ruske tipa "kornet". Potpisani su ugovori o kupovini dodatne količine ruskih borbenih helikoptera.

- Prognoza o tendenciji daljeg jačanja temelji se i na najavi nabavke novog višenamenskog borbenog aviona, koji će Srbiju još bolje pozicionirati na ovoj listi. Eskadrila ovih letelica biće okosnica snage u vazduhu najmanje nekoliko decenija. Podrazumeva se i da sve ovo mora da prati i adekvatan status i standard oficira i vojnika.

Sve više modernog oružja stiže u jedinice, Foto Tanjug

Srpske oružane snage u poslednje vreme osetan pomak napravile su i u razvoju i primeni savremenih sredstava - besposadnih platformi. U saradnji sa Kinom razvijaju se borbeni dronovi, a postoji i najava nabavke iz Turske. U planovima razvoja sistema odbrane, svoje mesto ima i primena robotike i veštačke inteligencije, kao i usmerenje ka kupovini sredstava za elektronsku borbu i ometanje neprijateljskih radara i drugih savremenih uređaja.

POLITIKA MENjA SNAGU DRŽAVA

RANG-lista Global firepower sastavlja se na osnovu desetina direktnih i posrednih parametara koji utiču na snagu jedne armije. Uzima u obzir i geografski položaj, prirodna bogatstva, dužinu granica, ekonomsku moć i životni standard i slično. Ipak, analiza sagledava svaku državu, odnosno vojsku pojedinačno, iako u realnosti pripadnost vojnim i političkim savezima drastično menja vojnu moć svake države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)