TESTIRAN "PEGAZ": Vojska Srbije uspešno izvela gađanje ciljeva, sjajna koordinacija dronova i artiljerije

Novosti online

28. 07. 2022. u 16:38

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas ispitivanju naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja, kao i testiranju upotrebe daljinski pilotirane letelice „pegaz“ i prenosnih izviđačkih sredstava na poligonu „Pasuljanske livade“.

ТЕСТИРАН ПЕГАЗ: Војска Србије успешно извела гађање циљева, сјајна координација дронова и артиљерије

Foto: Ministarstvo odbrane

- Imali smo uspešno gađanje ciljeva, uz koordinaciju između bespilotnih letelica i dronova i artiljerije, ali i pokazali da smo zajedno sa partnerima osvojili proizvodnju „pegaza“. Postigli smo značajan tehnološki napredak i na korak smo od toga da možemo da se pohvalimo da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta  - poručio je ministar Stefanović po završetku današnjeg ispitivanja.

Uz ministra ispitivanjima su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije pukovnik Slavko Rakić i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković.

- Imali smo priliku da vidimo kako se uz pomoć bespilotnih letelica navodi artiljerijska vatra, kako se vrši korektura i koliko smo napredovali u tehnološkom smislu da sada ciljeve koje gađamo na mnogo većim daljinama, na 40 kilometara, možemo uspešno da osmotrimo bespilotnim letelicama, da zadamo koordinate, a da onda artiljerci bez bilo kakve druge pomoći uspešno i tačno pogode te ciljeve. Prvi put smo mogli da vidimo i gađanje bespilotne letelice „pegaz“, koja je pokazala da smo zajedno sa našim partnerima osvojili njenu proizvodnju i nadam se da ćemo tokom ove godine ući u serijsku prizvodnju koja će značajno pojačati naše odbrambene kapacitete – rekao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane se uverio da smo danas na poligonu imali i gađanje iz našeg modernizovanog tenka M-84 AS2, kao i iz “Pasarsa”, i da su uspešno pogođeni i ciljevi koji se kreću i to u centar svaki cilj.

- Ono što predstoji je uvežbavanje naših posada da bi smo iskoristili ove nove tehnološke mogućnosti, ali želim da se zahvalim svim ljudima iz Sektora za materijalne resurse, iz Vojnotehničkog instituta, iz Druge brigade Kopnene vojske i svima ostalima koji su učestvovali u ovome, jer zaista se vidi da smo postigli novi korak u tehnološkom napretku i da je naša vojska danas na korak da može da se pohvali da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta – rekao je ministar Stefanović.

Na poligonu su danas vršena ispitivanja bojevog gađanja bespilotnom letelicom „pegaz“ naoružanom laserski vođenim projektilima, gađanje tenkom M-84 AS2 pokretne mete na velikim daljinama, ispitivanje novog sistema za upravljanje vatrom integrisanog na PASARS-u za gađanje ciljeva na zemlji, novog borbenog oklopnog vozila „Lazar“ 3M/30, kao i ispitivanje dejstva snajperskih parova korišćenjem novorazvijene dalekometne puške 12.7 mm i snajperske puške kalibra .338 Lapua Magnum na velikim daljinama uz pomoć dodatne opreme za proračun parametara za precizno podešavanje nišanske tačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina