OGRANIČITE UNOS SOLI: Osam zdravstvenih problema koje možete da imate zbog previše začina

V. N.

04. 08. 2022. u 09:50

OD prekomerne upotrebe soli najviše se čuvaju oni koji boluju od hipertenzije. Međutim, činjenica je da previše ove osnovne životne namirnice može štetno da utiče i na organizam zdravih ljudi.

ОГРАНИЧИТЕ УНОС СОЛИ: Осам здравствених проблема које можете да имате због превише зачина

Foto Shutterstock

So koju unosimo hranom pomaže u opuštanju i kontrakciji mišića, reguliše nervne impulse i balansira minerale i vodu, ali previše soli u telu ima i kratkoročne i dugoročne posledice.

Strčnjaci napominju da je zdravom čeoveku dnevno potrebno 1,5 grama soli, a istraživanja pokazuju da prosečan Amerikanac, na primer, troši oko 3,4 g soli dnevno. Pretpostavlja se da bolja situacija nije ni među evropskim narodima, iako se hrane zdravije.

Evo koje su posledice viška soli u ishrani:

Nadutost

Višak gasova u abdomenu i crevima često je kratkoročna posledica unosa previše soli.

So u stvari pomaže telu da zadrži vodu, tako da se nakuplja dodatna tečnost. Hrana ne mora da ima slan ukus da bi imala visok sadržaj natrijuma. Pljeskavice, pice, pecivo, sardine i supe u konzervi mogu da budu skriveni izvori soli.

** * * * * *

Foto Shutterstock

Mučnina

Previše soli u ishrani dehidrira organizam, a stomak će posledično to da oseti.

Možda ćete osećati mučninu ili ćete dobiti dijareju. Može da se desi i da je stomak "nervozan" ili imate grčeve.

* * * * * * *

Višak urina

Više soli moglo bi da dovede do češćih odlazaka u toalet. To bi moglo da bude zato što se od soli ožedni, a onda pijete više vode.

* * * * * * *

Foto Shutterstock

Otečenost

Ukoliko su vam često otečeni lice, šake, stopala i gležnjevi, znači da vaša ishrana sadrži previše soli. Ako ste više natečeni nego obično, kontrolišite šta jedete i koliko soli unosite.

* * * * * * *

Višak kilograma

Kada telo zadržava vodu, može se dobiti na težini. Ako ste brzo nagomilali kilograme tokom nedelje ili čak nekoliko dana, to može da bude zato što ste uneli previše soli.

Ako dobijete više od kilogram dnevno ili oko dva kilograma za nedelju dana, setite se hrane koju ste jeli u poslednjih nekoliko dana i pokušajte da promenite način ishrane.

Foto Shutterstock

* * * * * * *

Nesanica

Ukoliko jedete previše slano pre spavanja, to može da dovede do poremećaja sna. Znaci mogu da variraju od nemirnog sna, preko čestog buđenja noću, pa do toga da se ujutro ne osećate odmorno.

* * * * * * *

Foto: Profimedia

Žeđ

Ako ste u poslednje vreme bili veoma žedni, to bi mogao da bude znak da jedete previše soli. Kada se to dogodi, postajete dehidrirani. Telo izvlači vodu iz ćelija i čovek počinje da oseća veliku žeđ. Voda može da neutrališe te soli i da osveži ćelije.

* * * * * * *

Slabosti

Kada je u krvi previše soli, voda izbija iz ćelija kako bi razblažila so. Rezultat su malaksalost, umor i pospanost u toku dana. Više svežeg voća i povrća može da vam pomogne u ovom slučaju.

Foto Shutterstock

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)