Mirno je selektor Aleksandar Đorđević tokom zagrevanja sedeo na stolici i razgovarao sa Bogdanom Bogdanovićem. Kao da je znao nešto što drugi nisu. Znao je da su njegovi momci i fizički i mentalno spremni za jedan od najvećih izazova u reprezentativnoj košarci – duel sa Turskom pred njenim fanatičnim navijačima.

– Prava muška utakmica, koja mene kao trenera može samo da čini ponosnim na ove momke. Čestitam im na borbenosti, mirnoći u ključnim trenucima, za koje smo znali da će doći. Znali smo da Turska igra na uzastopne trojke, čime su pokušali da nas prelome. Zadržali smo mirnoću, znali šta hoćemo i na koga da igramo u napadu, odigrali dobru odbranu protiv izuzetno prodornih igrača. Svaki igrač sa klupe dao je svoj doprinos i mogu samo od srca da im čestitam.

Ipak, timska pobeda satkana je od malih i malo većih pojedinačnih uloga.

– Uvek su važne ovakve utakmice i te role, koje će takmičenje sve više kristalisati. Sada idemo zacrtanim putem, posle jedne teške, fizički zahtevne utakmice sa Rusima. Igrači su se sami okupili, razgovarali o svemu, interesuje ih svaki detalj. Pitali su Bogdanovića i Štimca o svim turskim igračima, veoma smo se dobro pripremili.

Slede dve utakmice sa autsajderima Velikom Britanijom i Belgijom.

– Rekao sam igračima da utakmica sa Velikom Britanijom stavlja pečat na naše takmičenje u grupi, u smislu ozbiljnosti, zrelosti, profesionalnosti. Samo na taj način možemo da uđemo u taj meč, da isključimo telefone, društvene mreže i ostala čuda. Gledaćemo da iskoristimo igrače koji su manje igrali na ovom prvenstvu.

Sale kaže da buka u dvorani nije ometala liniju između igrača i njega.

– Komunicirali smo dobro na terenu. Ovo je fenomenalna hala, i gledaoci i mi uživamo kada je puna. Pred utakmicu sam im rekao: “Uživajte u ambijentu, pamtićete je do kraja života”. Za ovo se igra, za ovo se živi.

MAJSTORE, ŠUTNI PET ZAREDOM
MAČVAN je istakao Jovića kao odlučujućeg igrača u pobedi.
– Kako se vole klupski drugovi – smehom prati Đorđević taj komentar. – Tokom utakmice mi je prišao i rekao: “Sale, mogu da šutnem kad god hoću”. Odgovorio sam: “Šutni pet puta zaredom, majstore. Pogodi dve i otvoriće ti se ceo svet, jer ćeš igrati ono što najbolje znaš, taj pik end rol”. Imao je hrabrosti, sigurnosti, odigrao pravu plejmejkersku utakmicu i mogu samo da im čestitam.

SAČUVALI GUDURIĆA
GUDURIĆ je jedini igrač koji nije ulazio u igru.
– Sa njim je sve u redu. Jednostavno, pročitali smo utakmicu na ovaj način. Možda bi se malo opteretio igrajući pred turskim navijačima, malo smo ga sačuvali. Dugo je takmičenje – kaže Đorđević.

MAČVAN ZA PRIMER
KAPITEN Milan Mačvan sa mesta “četvorke” sjajno je čitao protivničku odbranu.
– On je plejmejker na toj poziciji. Ponaša se i igra kapitenski, priča sa saigračima. Jako ga je pogodio poraz od Rusije, i njega i druge igrače. U svakom smislu je za primer.

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA „NOVOSTI“: ISTANBUL

Vladimir PRERADOVIĆ