DRITAN ABAZOVIĆ: Temeljni ugovor nije blokirao evropske integracije

V.K.

06. 10. 2022. u 13:09

PREMIJER Dritan Abazović je na sednici Vlade kazao da evropske integracije nisu blikirane zbog Temeljnog ugovora, na što je reagovao šef diplomatije Ranko Krivokapić.

ДРИТАН АБАЗОВИЋ: Темељни уговор није блокирао европске интеграције

Foto: Veliša Kadić

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kazao je na sednici Vlade da evropske integracije Crne Gore nisu blokirane zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već zbog, hira pojednih partija kojima je nestalo materijala nakon potpisivanja tog dokumenta.
 
-A koji ne mogu da budu deo drugih tema, jer su daleko otišli u onome što su nepočinstva ekonomskog karaktera i onome što je povezano s kriminalom, kazao je Abazović tokom polemike sa ministrom vanjskih poslova i počasnim Rankom Krivokapićem, ocenjujući da građani Crne Gore i stranci više ne žive u devedesetim godinama.-Ljudi su ukapirali šta je igra. Da se priča kako je SPC eksponent ekstremizma... Ima neodgovornih pojedinaca svugde, ima ih možda i u mojoj partiji, ali nemojte da to baca senku na sve ljude koji su podržavaoci jedne verske zajednice. Da neko sad dođe da kaže ljudima koji su muslimani da su teroristi jer idu u džamiju, nemojte to... Tu politiku možete da zastupate, ali ne u ime Vlade... Moja percepcija građanstva nije kao vaša. Prema svim građanima imam potpuno identičan odnos. I dalje smatram - ne da je trebalo potpisati Temeljni ugovor, nego ga je ranije trebalo potpisati. Kamo sreće da ugovor nikad nije čekao ovu vladu. Kao i evropske integracije. Kamo sreće da su ta pitanja završena prije deset-petnaest godina.
 
Abazović je optužio Krivokapića da instruira diplomatsku mrežu da radi protiv interesa Vlade i države.
 
-Ne mora da vam se sviđa premijer, ali vi ste ministarstvo kao što su sva ostala. Nemojte da pretvaramo Vladu u obračun među ljudima koji različito razmišljaju i koji se različito verski i nacionalno osećaju, kazao je premijer.
 
Prerhodno je šef diplomatije Krivokapić kazao da misli da je Abazović "ugazio" građansku Crnu Goru.
 
-To što se misli o SPC, pročitajte u rezolucijama Evropskog parlamenta . Ako mislite da ja imam moć da ubijedim Evropski parlament, visokog predstavnika Borelja, visokog predstavnika za Zapadni Balkan Lajčaka, da ubedim svu strukturu u nešto drugo... To da širim strah od imperijalne Rusije i velike Srbije, pročitajte Jensa Stoltenberga od juče. Ako ne mislite da sam i njega ubedio u nešto. NATO ne zna šta se dešava u Crnoj Gori, nego sam ga ja ubedio... Žestoko sam bio protiv tajminga, a ne odluke (o potpisivanju Temeljnog ugovora). Jedino sam tražio da ostavimo to za novembar, da dobijemo završna merila, da krenemo prema Evropskoj uniji. A onda potpišite Temeljni ugovor, ako valja - trajaće, ako ne valja - pašće  naveo je Krivokapić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije