BIVŠI RADNICI "VEKTRE JAKIĆ" BLOKIRALI PUT: Radnici traže uplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

M.Drobnjak

07. 07. 2022. u 13:32

BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, blokirali su danas, na pola sata, regionalni put Pljevlja-Đuređevića Tara-Žabljak,na delu iznad fabrike, kao znak upozorenja a istovremeno i kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na Biro rada.

БИВШИ РАДНИЦИ ВЕКТРЕ ЈАКИЋ БЛОКИРАЛИ ПУТ: Радници траже уплату заосталих зарада, повезивање радног стажа и покретање производње.

M.Drobnjak

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da jedino što traže od vlasnika Dragana Brkovića da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

M.Drobnjak

Žarko Mazalica, predstavnik bivših radnika "Vektre-Jakić"

Mazalica kaže da radnike, koji su u teškom materijalnom položaju, zbog neizmirenih zarada, svi ignorišu i da im se niko ne obraća.

- Ovo je bruka i sramota Vlade. Oni izgleda imaju preča posla. Niko ni od političkih partija ne obraća pažnju na nas i na naš položaj. Jedino nam je podršku dao predsednik Opštine, Rajko Kovačević dok su se iz Demokratske Crne Gore obratili saopštenjem. Mi ćemo u najskorije vreme radikalizovati proteste a blokade puta biće i češće i duže-kazao je Mazalica najavio blokadu puta za sledeću nedelju.

On ističe da je nezdovoljan i činjenicom da Vlada pomaže pri kupovini Željezare a na njih niko ne obraća pažnju.

- Ja bi poručio premijeru, Dritanu Abazoviću da se ostavi priče o gradnji cementare u Pljeviljma za neke naredne izbore. Nek reši problem sa Brkovićem oko „Vektre-Jakić“ i ovi pogoni, za koje tvrdim da su najmoderniji u Evropi mogu da počunu sa radom odmah. Može odmah da se uposli 500 ljudi ali to izgleda nekome nije u interesu-kazao je Mazalica. 

Mazalica  je istakao da „Vektra-Jakić“ poseduje pogodn proizvodnje peleta koji je najbolji u Crnoj Gori  i koji za osam časova rada može da proizvede 80 tona peleta.

- U situaciji kada je pelet tražen na tržištu, a sve veća je potražnja i za izvozom, a cene svakim danom skaču i već su prešle 300 eura za tonu, nikako nam nije jasno zašto se u ovoj fabrici ne pokrene proizvodnja jer je proizvodnja peleta u ovoj situaciji jako profitabilan posao-kaže Mazalica.

On je objasnio da vlasnik Vektre –Jakić, Dragan Brković radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili, dok im porezi i doprinosi nisu uplaćeni za šest godina. Mazalica naglašava da preko 100 radnika ima neizmirene plate od strane Brkovića ali većina ne izlazi na proteste iz nekog, kako on smatra straha.                                                 

REKORDERI

Iapak rekorderi po broju neisplaćenih plata su radnici „Vektre-Optel“, bivše vojne fabrike 1.Decembar u Pljevljima, koja je takođe sada u vlasništvu podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, koji je i kum predsednika Države.

Radnicima „Vektre-Optel“,po rečima bivšeg radnika Duška Pejovića se duguje 60 mesečnih zarada dok doprinosi nisu uplaćeni za sedam godina.

M.Drobnjak

Duško Pejović, bivši radnik "Vektre Optel"

Pejović kaže da je firma u stečaju, radnicima nisu uplaćene plate ni doprinosi a da je skoro celokupna fabrika „očerupana“ tako da su jedino ostali krovovi proizvodnih hala nekad najače i najmodernije fabrike u Pljevljima i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)