U dinale Dejvis kupa će Francuzi, ali mnogo teže nego što su očekivali. Dušan Lajović je ostavio srce na terenu. Posle podviga u petak, u nedelju je bio potpuno ravnopravan protivnik daleko bolje plasiranom Congi, ali je, ipak, skor na kraju pokazao ono što se predviđalo pre nego što su se ekipe okupile u Lilu – 2:6, 6:2, 7:6 (5), 6:2. Bez tri najbolja igrača, više se nije moglo.

Počelo je perfektno. Lajović fantastičan, autoritativan, Conga, „vezanih ruku“, morao je da čini prave majstorije da ne bi dublje potonuo. Šahovskim potezima prošetao je Duci favorizovanog protivnika terenom pred očima 18.000 navijača na stadionu „Pjer Moroa“, pritisnuo ga uz zid, učio geometriji, izvukao mu i poslednji gram sampouzdanja i sigurnim servisom udario pečat na tapiju prvog seta.

Drugi set bio je kopija prvog, ali, rezultatski, u obrnutom pravcu. Francuz se ovoga puta bolje snašao. Momak iz Le Mana se brzo našao s viškom od tri gema. Borio se Duci kao lav, ali je Conga servisom i do 216 kilometara na sat održavao razliku.

Lajović se nije predavao. U izjednačenom 3. setu veliku priliku imao je u 9. gemu, sa dve brejk lopte posle grešaka protivnika. Da je uspeo, ko zna kako bi se celo polufinale odvijalo do kraja. Ali, u žestokoj borbi rezultatski balans nije prekinut sve do tajbreka u kome je Francuz sa samo jednim mini brejkom poveo sa 2:1.

Razigrao se posle toga Conga, opustio ruku, skinuo balast s pleća i odveo Francuze u njihovo 18. Dejvis kup finale. Pao je kamen sa srca favoritima, publika je uživala u sjajnom meču, na kraju otpevala i „Marseljezu“, a reprezentacija Srbije pokazala da i u ovakvom sastavu može da zabrine i najbolje.

– Uzbudljiv meč, s preokretima i kvalitetom. U finalu smo, osećam veliko zadovoljstvo – poručio je na kraju selektor Francuza Janik Noa.

FRANCUSKA – SRBIJA 3:1

PETAK
Puj – Lajović 1:3 (1:6, 6:3, 6:7, 6:7)
Conga – Đere 3:0 (7:6, 6:3, 6:3)

SUBOTA
Mau/Erber – Zimonjić/Krajinović 3:0 (6:1, 6:2,7:6)

NEDELjA
Conga – Lajović 3:1 (2:6, 6:2, 7:6, 6:2)
Puj – Đere nije igrano

Novosti.rs