Višestruki olimpijski šampion bivši atletičar Jamajčanin Jusein Bolt rekao je danas da veruje da će njegovi svetski rekordi u trkama na 100 i 200 metara ostati na snazi „najmanje 15, 20 godina“.

Bolt, jedini sprinter koji je u trkama na 100 i 200 metara osvojio ti uzastopne olimpijske zlatne medalje, završio je karijeru prošlog meseca, posle Svetskog prvenstva u Londonu. On drži svetski rekord na 100 metara rezultatom 9,58 sekundi, dok je na duplo dužoj deonici njegov rekord 19,19 sekundi. Oba rezultata postigao je u Berlinu 2009. godine.

„Mislim da će trajati neko vreme. Mislim da je naša era, sa Johanom Blejkom, Džastinom Getlinom, Asafom Paulom i ostalim momcima bila najbolja era. Da je rekord trebalo da bude oboren bio bi oboren u ovoj eri, pa mislim da će ti rezultati ostati na snazi najmanje 15, 20 godina“, rekao je Bolt.

Boltovo poslednje takmičenje nije išlo prema planu. Posle iznenadjujućeg trećeg mesta u trci na 100 metara, iza Amerikanaca Džastina Getlina i Kristijana Kolmana, poslednju trku, u štafeti 4×100 metara, slavni Jamajčanin je završio povredom tetive.

Getlin je rekao da misli da Bolt neće dugo izdržati u penziji, ali je Jamajčanin odbacio mogućnost povratka.

„Nemam šta da dokazujem, to je glavni razlog mog povlačenja. Kada uradiš sve što si želeo nema razloga da ostaneš“, naveo je on.

Upitan o nasledniku na stazi, Bolt je rekao da u ovom trenutku ne vidi sprintera koji bi mogao da ga zameni.

„Teško mi je da odaberem. Ono što me je izdvojilo od drugih nisu samo moji rezultati, već i ličnost, u kojoj su ljudi uživali i koju su voleli. Ako želiš da budeš sportska zvezda moraš da omogućiš ljudima da vide kakav si kao osoba, a ne samo kakav si sportista“, naveo je 31-godišnji Bolt.

Na Svetskom prvenstvu u Londonu atletičari sa Jamajke su osvojili samo jednu zlatnu medalju, što je razočaravajući rezultat u odnosu na prethodnu deceniju.

„Najvažnija stvar je da li mladi jamajčanski atletičari to žele. Tokom godina sam naučio da je važno da želiš da budeš najveći. Ako to ne želiš, neće se ni dogoditi. Kod mladih sam primetio da, čim potpišu prvi ugovor i počnu da zaradjuju, oni više ne brinu toliko. Mnogi su zadovoljni ugovorom, ulaskom u tim. Ako su time zadovoljni, onda smo u nevolji. Nadam se da će neki od njih biti gladni i da će želeti da postanu veliki, ali za sada to ne izgleda dobro“, rekao je Bolt.

Govoreći o budućnosti, Bolt je rekao da ga zanima fudbal, ali i da se smiri i oženi.

„Ono što sam oduvek želeo je da igram fudbal. Moj tim saradnika radi na tome, ali ništa još nije sigurno“, rekao je Bolt, koji je veliki navijač Mančester junajteda.