BULEVAR IPAK ŠIRI: Obustavljen tender po starom projektu za obnovu gradske saobraćajnice

Š. Marović

25. 01. 2023. u 12:11

TENDER za prikupljanje tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice obustavljen je pre nekoliko dana, tako da je grad odustao od uređenja ulice u postojećoj regulaciji i odlučio da se ona proširi.

БУЛЕВАР ИПАК ШИРИ: Обустављен тендер по старом пројекту за обнову градске саобраћајнице

Tramvajske šine na prometnoj saobraćajnici, Foto Z. Jovanović

Jednim delom su na tu odluku uticali i građani, koji su potpisivali peticiju da se odustavi ceo proces. Ipak, proširenje na četiri trake i dalje je na dugom štapu, jer je potrebno izvršiti eksproprijaciju brojnih objekata koji su poslednje tri decenije nikli u ovom delu grada.

Kako je bilo predviđeno tenderom, u okviru radova trebalo je da bude zamenjena kompletna kolovozna konstrukcija, tramvajska pruga sa bašticama i pripadajuća kontaktna mreža. Takođe, trebalo je da se urede i dve okretnice, "Smederevski put" i "Ustanička".

Ipak, najpoznatiji beogradski bulevar neće ući u rekonstrukciju, jer je tender povučen.

Foto Z. Jovanović

Zbog toga se očekuje da dođe do dugo očekivanog i najavljivanog proširenja od "Cvetka" do Malog Mokrog Luga. Tako će, prema planovima, ova žila kucavica dobiti po dve saobraćajne trake u oba smera, dok će tramvajske šine ići po sredini, kako je to regulisano u prvom delu bulevara. Na delu od Ustaničke do Malog Mokrog Luga, kažu u gradu, šina neće biti. Na narednoj sednici Skupštine grada polovinom februara, na javnom redu naći će se i izmene Plana detaljne regulacije za taj deo bulevara, koji će izostaviti tramvajsku mrežu.

Zbog raspisanog tendera, građani ovog dela prestonice odmah su se pobunili i počeli da sakupljaju potpise, ne znajući da je gradonačelnik Aleksandar Šapić pri kraju 2022. godine poslao dopis Sekretarijatu za investicije da se obustavi ceo postupak. Kako su istakli gradski čelnici, bulevar u delu od Ustaničke do Malog Mokrog Luga neće imati tramvajske šine, jer bi u tom slučaju moralo biti eksproprisano i porušeno blizu 100 objekata, a ovako će samo par njih biti uklonjeno.

- Obavestio sam gradonačelnika 29. decembra da je spremna dokumentacija, da može da ide na Skupštinu grada odluka o Planu detaljne regulacije - rekao je nedavno za medije glavni gradski urbanista Marko Stojčić. - Utvrđeno je da nema smisla plan o rekonstrukciji bulevara u postojećoj regulaciji od Cvetkove pijace do Ustaničke, koji je pokrenut u vreme prethodne gradske vlasti i star je dve, tri godine. Jer, postavilo se pitanje kakav smisao je da se širi bulevar od Ustaničke ka Malom Mokrom Lugu, da širi bulevar imamo od centra do Cvetkove pijace, a da između ta dva dela ostane u postojećoj regulaciji.

Zbog toga je Aleksandar Šapić podneo dopis za obustavu tendera, što se na kraju i dogodilo. Trenutno je u toku eksproprijacija zemljišta na delu od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice, uveravaju u Gradu i ističu da će najviše objekata morati da bude uklonjeno sa desne strane gledajući iz pravca grada.

Pokret "Ne davimo Beograd" koji je i organizovao sakupljanje potpisa odluku da se obustavi tender ipak smatra pobedom građana.

- Napravili smo prvi uspešan korak - zaustavili smo predizborno "šminkanje" Bulevara, a sada idemo dalje, nastavljamo sa peticijom i tražimo proširenje i stvarno unapređenje saobraćaja za sve učesnike, a posebno bicikliste i pešake - naveo je u saopštenju koordinator opštinskog odbora tog pokreta Aleksa Petković.

PLAN OD PRE DVE DECENIJE

KAKO su ranijih godina isticali gradski čelnici, glavni razlog protiv proširenja jeste nedostatak novca u gradskoj kasi za otkup zemljišta. Takođe, ranije se često pominjao izmenjen Plan detaljne regulacije iz 2004. godine kod raskrsnice sa Ustaničkom ulicom, gde je legalno dozvoljena gradnja brojnih objekata. Zbog toga se građani koji gravitiraju ka Grockoj jedva mimoilaze, što predstavlja veliki problem, posebno u prepodnevnim i poslepodnevnim špicevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024