BEZ KNJIGOVEZACA, NI KNJIGA NI NOVINA: Grafičko-medijska škola gubi dozvolu za smer Tehničara grafičke dorade

B. Borisavljević

25. 01. 2023. u 11:33

POSLE više od dva veka školovanja knjigovezaca, ovom zanimanju moderno nazvanom - tehničar grafičke dorade, preti ukidanje.

БЕЗ КЊИГОВЕЗАЦА,  НИ КЊИГА НИ НОВИНА: Графичко-медијска школа губи дозволу за смер Техничара графичке дораде

Grafičko-medijska škola, Foto M. Anđela

Agencija za kvalifikacije odbila je da da "zeleno svetlo" na standarde kvalifikacija, što znači da Grafičko-medijska škola neće moći da upiše novu generaciju đaka na ovom obrazovnom profilu. To praktično znači da bi moglo da dođe do ukidanja knjiga, časopisa, novina i svih drugih štampanih proizvoda.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, Agencija za kvalifikacije je odlučila da obrazovni profil "tehničar grafičke dorade" nije više potreban u Srbiji, uz obrazloženje da je predložena kvalifikacija već obuhvaćena postojećim kvalifikacijama - "tehničar dizajna grafike" i "tehničar dizajna ambalaže".

- Dakle, više nam nisu potrebne ni knjige, ni novine niti bilo kakvi štampani mediji - ističe Bukumira.

- Moramo reći da se radi o elementarnom neznanju iz oblasti grafičarstva, jer je dizajn kao osmišljavanje bitno različit od same realizacije, odnosno izrade grafičkog proizvoda. U pitanju je već postojeći obrazovni profil koji Grafičko-medijska škola tradicionalno upisuje od svog postojanja. I Politehnička škola iz Subotice ima isti ovaj problem, jer i oni planiraju upis za tehničare grafičke dorade, a verovatno i još mnoge druge škole u Srbiji.

Miloš Bukumira, Foto M. Anđela

Bukumira objašnjava da je dobijanje saglasnosti na standarde kvalifikacija, uvedeno pre nekoliko godina. Procedura se odnosi na već postojeće obrazovne profile, a u cilju njihovog prilagođavanja evropskim pravilima. On navodi da škola ima i podršku Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, jer i oni smatraju izuzetno štetnim po struku da ovaj profil više ne postoji.

- Imamo podršku kako iz privrede, tako i iz svih grafičih preduzeća - kaže direktor.

- Svi grafičari sa kojima smo kontaktirali su bili u neverici da je tako nešto moglo da se desi i da u Agenciji za kvalifikacije ne shvataju esencijalnu potrebu za grafičkom doradom, kako u privredi tako i u obrazovanju. Radi se o je velikoj greški agencije, jer ovaj obrazovni profil apsolutno treba da egzistira u grafičkoj privredi. Bez grafičke dorade nema štampanih medija. Ukidanje ovog profila bi dovelo do ukidanja svih postojećih štampanih medija - više ne bi bilo knjiga, novina, časopisa niti bilo kog drugog štampanog proizvoda.

Foto M. Anđela

TRADICIJA

- Od početka školovanja grafičkih kadrova u Srbiji 1834. godine, školovali su se učenici koji su se bavili grafičkom doradom, odnosno knjigovezanjem - kaže Bukumira.

Treba razumeti da sve što se odštampa mora da se grafički doradi i tek tada se dobija finalni grafički proizvod koji ima upotrebnu vrednost, kao takav jedino i može da se plasira na tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju