STUDENTSKA IZLAZI NA AUTO-PUT: Nastavljeni radovi na saobraćajnici u Bloku 34

Š. Marović

06. 10. 2022. u 06:34

UREĐENjE zapuštenog prostora koji će se uskoro spojiti sa delom Studentske ulice u Bloku 34 na Novom Beogradu, između Bulevara Zorana Đinđića i Arsenija Čarnojevića polako se privodi kraju. Novoizgrađena deonica od 200 metara vodi ka izlazu na auto-put za Niš, što će znatno smanjiti gužve i olakšati vožnju žiteljima ovog dela prestonice.

СТУДЕНТСКА ИЗЛАЗИ НА АУТО-ПУТ: Настављени радови на саобраћајници у Блоку 34

Foto Z. Jovanović

Reporteri "Novosti" obišli su gradilište pored Studentskog grada na Novom Beogradu, gde se obavljaju finalni radovi. Urađeni su i asfaltirani trotoari sa obe strane buduće ulice, a postavljen je i tucanik, pa je sve spremno za prve slojeve asfaltne podloge.

Bageri su prvo očistili ovaj zapušteni prostor koji je bio obrastao šibljem i drvećem, dok su se na jednom delu nalazile i deponije građevinskog materijala. Radnici su iskopali rupu dubine nekoliko metara, gde su se postavile podzemne instalacije, pa je onda saobraćajnica nasuta šljunkom.

Prema projektu koji je usvojila Direkcija za građevinsko zemljište, predviđena je izgradnja potpuno novog kraka od 200 metara sa pripadajućom infrastrukturom, dok će na postojećem delu Studentske ulice biti rekonstruisani ivičnjaci. Posao je vredan preko 36 miliona dinara.

Novi deo ulice zauzimaće površinu oko 2.300 kvadrata, a biće izgrađene i kompletne podzemne instalacije i javna rasveta. U izgrađenom delu Studentske ulice koji je dugačak oko 220 metara zadržaće se postojeća širina, s tim što će ivičnjaci, na kojima su primećena veća oštećenja, kompletno biti rekonstruisani.

Izgrađeni deo biće dugačak 200 metara, Foto Z. Jovanović

Uz ovu bitnu saobraćajnicu prethodnih decenija izgrađeno je nekoliko porodičnih kuća i stambenih zgrada, Studentski grad sa sportskim terenima i dom "Studenjak". Plan da se Studentska ulica produži 200 metara postoji više od decenije, prvenstveno da bi se smanjilo opterećenje na ovoj saobraćajnici, a građani koji tu žive mnogo brže stizali do auto-puta. Izgradnja "Studenjaka" i veliki priliv studenata iz cele zemlje uslovili su potrebu da se ulica proširi.

GARAŽA ĆE BITI SRUŠENA

TIK uz buduću saobraćajnicu kod Studentskog grada, odnosno pored "Geneks kule" nalazi se nikad nezavršena javna garaža na sedam nivoa. Ova "grdosija" uz auto-put stoji gotovo tri decenije, pošto je još 1993. ovaj objekat izgradilo preduzeće "Napred", da bi ga 2005. kupio "Verano". Prema ranijim, ali i poslednjim najavama, garaža će biti srušena i na njenom mestu nići će novi stambeno-poslovni kvadrati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici