VALIDNIH 17.806 ZAHTEVA: Liste čekanja od septembra postaju prošlost

B.B.

23. 05. 2022. u 13:37

NA konkurs za upis u beogradske vrtiće stiglo je 17.806 validnih prijava. Predškolske ustanove su primile 21.909 molbi, ali je analiza pokazala da je bilo oko 4.000 duplih zahteva.

ВАЛИДНИХ 17.806 ЗАХТЕВА: Листе чекања од септембра постају прошлост

Mališani su pod budnim okom vaspitača u vrtiću "Kraljica Marija", Foto I. Marinković


- Ovo je za nas jako dobra pozicija, broj zahteva je manji nego prošle godine, a broj slobodnih mesta veći - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Grad Beograd će ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i to je najvažniji rezultat u ovom sektoru - rekao je Gak.
Gak je precizirao da u beogradskim državnim vrtićima na ovogodišnjem konkursu ima mesta za 13.955 mališana, ali i da to nije konačna brojka.
- Pokrenuli smo projekat izgradnje 25 vrtića - napomenuo je on. - Od prošlog konkursa otvorena su tri nova vrtića, još toliko ćemo novih otvoriti ove godine dok ćemo u toku leta svuda gde je to moguće odobravati proširenje kapaciteta i do 20 odsto.
U odnosu na konkurs od pre pet godina, kada je bilo 7.000 slobodnih mesta u predškolskim ustanovama u Beogradu, poslednjih godina broj slobodnih mesta je dupliran i raste.
- Beograd se brzo širi, potrebe za vrtićima su veće i mi hvatamo korak sa tim - naveo je sekretar. - Cilj je bio podizanje obuhvata dece i to smo uspeli, pa danas u vrtiće ide oko 75 odsto dece, što je veliki rast u odnosu na nekadašnjih 45 procenata.
Preliminarne liste upisanih mališana u predškolske ustanove biće objavljene 6. juna, a roditelji do 15. juna imaju rok za žalbu.
Prema rečima Gaka, svi prigovori će biti razmotreni do 24. juna. Praksa je pokazala da u proseku oko 40 odsto njih bude prihvaćeno, budući da se najčešće radi o specifičnim slučajevima gde se mora naknadno dokumentovati prioritet.
Roditelji čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić, moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024