OD PEPELA LJUBIMACA I - NAKIT: Groblje za kućne životinje očekuje se na leto, privatni krematorijumi šire usluge

J. Dinčić

22. 05. 2022. u 08:51

KUĆNI ljubimci postali su deo porodice svojih vlasnika, koji se teško opraštaju od njih kada uginu. Kako radovi na izgradnji prvog groblja za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi još nisu završeni, vlasnici se uglavnom odlučuju na kremaciju. Krematorijum za kućne ljubimce u glavnom gradu postoji punih šest godina i do sada je u njemu kremirano više od 2.000 životinja. Za mnoge je čuvanje pepela ljubimca spakovanog u urnu bizarno, ali tu nije kraj. U Beogradu je od posmrtnih ostataka životinje moguće izraditi i nakit.

ОД ПЕПЕЛА ЉУБИМАЦА И - НАКИТ: Гробљe за кућне животиње очекује сe на лето, приватни крематоријуми шире услуге

Foto Shutterstock

Izrađuju se u različitim oblicima, bojama i veličinama, a po želji klijenta može se sa ovim "dijamantom" napraviti i poseban nakit - prstenje, ogrlica ili minđuše. Prema rečima vlasnika jednog od krematorijuma Zorana Tomića, nakit se pravi u saradnji sa švajcarskom kompanijom, koja ima tradiciju dužu od 70 godina, a cena zavisi od odabira i oblika.

- Do sada smo kremirali skoro sve životinje, najviše naravno pse i mačke, ali i papagaje tigrice, kornjače, zečeve i zmije - objašnjava Tomić. - Imali smo i slučaj kada nas je pozvao klijent iz Ćuprije koji je zamolio da kremiramo magarca koji im je bio kućni ljubimac, ali nažalost nismo mogli da izađemo u susret jer tako velika životinja ne može da stane u krematorijum.

Na cenu kremacije, osim težine ljubimca, utiče i to da li je reč o individualnom ili grupnom kremiranju. Za male kućne ljubimce poput mačke, psa ili zeca težine do 10 kilograma potrebno je izdvojiti 9.000 dinara. Kremacija za ljubimce težine do 20 kilograma je 13.000, a za one preko 60 kilograma 21.000 dinara. Kod grupnog kremiranja cene su nešto niže, i mogu se kremirati zajedno dva do tri ljubimca, ali se pepeo onda ne može odvojeno isporučiti. Sam proces kremiranja zavisi od veličine životinje, i traje u proseku oko sat vremena.

Vlasnik nakon kremacije sam bira oblik urne u kojoj želi da čuva uspomenu na svog ljubimca. U ponudi su one u obliku šapice ili srca, od keramike, porcelana ili drveta, sa svećicom ili bez nje, a odnedavno i od granita i mermera. U cenu urni nije uračunata gravura imena ljubimca, za koju je na keramičkim i porcelanskim urnama potrebno izdvojiti 1.500 dinara, a na drvenim 500 dinara.

- Imamo preko 40 vrsta različitih urni, ali urna nije obavezujuća, jer mi svakako pepeo stavljamo u satensku crnu vrećicu sa zlatnim povezom pa tek onda u urnu - pojašnjava naš sagovornik. - Klijenti se uglavnom opredeljuju za urnu u koju potom stavljamo vrećicu.

NA BEŽANIJI 15.000 KVADRATA

GROBLjE za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi trebalo bi da bude otvoreno ovog leta. U toku je izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, staza i administrativnog objekta. Ppčeli su i radovi na izgradnji spalionice - objekta za uklanjanje životinjskih ostataka. Kompleks će se prostirati na površini od skoro 15.000 kvadrata od čega će više od 4.000 kvadrata biti prostor namenjen za sahranjivanje ljubimaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)