NIJE NAM POZNAT PREDLOG PRIŠTINE: Stano - Nacrt statuta ZSO predstaviti u dijalogu

Novosti online

17. 05. 2024. u 10:56

EVROPSKA unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano.

НИЈЕ НАМ ПОЗНАТ ПРЕДЛОГ ПРИШТИНЕ: Стано - Нацрт статута ЗСО представити у дијалогу

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

On je za Radio slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

Stano je, povodom jučerašnje izjave ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale da je pismom obavestila Savet Evrope da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu" i da će taj nacrt biti upućen na tumačenje ustavnom sudu tzv. Kosova do kraja maja, istakao da je sadržaj statuta koji je Priština najavila nepoznat i da se o njemu nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. 

- Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, naglasio je Stano.

Stano je dodao da Priština nije preduzela nikakve korake ka uspostavljanju ZSO i podsetio da je u oktobru prošle godine EU predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština odbija da sprovede tu obavezu.

Priština je odbila i zahteve pojedinih zapadnih zemalja da, u kontekstu svog zahteva za članstvo u SE, evropski predlog nacrta statuta pošalje ustavnom sudu u Prištini. 

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala izjavila je juče da je pismom obavestila Savet Evrope da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu" i da će on biti upućen na tumačenje ustavnom sudu tzv. Kosova do kraja maja.

Francuska, Nemačka i Italija nakon toga su uputile pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u SE, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju ZSO'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje evropskog nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Prema dnevnom redu sastanka objavljenom na sajtu Saveta Evrope, pitanje članstva tzv. Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara, koji juče i danas zaseda u Strazburu.

Dnevni red je, međutim, sklon promenama i moglo bi se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

BONUS VIDEO: SAM PROTIV SVIH!Na jednoj strani su Zapad, Savo Rokfeler, Zeleno-levi, Nestorović, a na drugoj Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)