GIDEON GRAJF: Ne igrati se sa terminom genocida, to nije bio slučaj u Srebrenici

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 22:39

PREDSEDNIK Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995, Gideon Grajf, izjavio je danas da se sa pojmom genocida ne treba igrati, pošto je u pitanju naučni termin, dodajući da genocida u Srebrenici nije bilo.

ГИДЕОН ГРАЈФ: Не играти се са термином геноцида, то није био случај у Сребреници

Gideon Grajf

- Kod genocida postoje dva elementa, jedan je fizički, a drugi psihički. Uništenje nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve suštinska je karakteristika svakog genocida, a to nije bio slučaj u Srebrenici. Na srpskoj strani nije postojala namera da se uništi značajan deo u odnosu na ukupnu populaciju, rekao je Grajf u intervjuu za RTRS.

Istakao je da je u okviru Nezavisne komisije, deset vrhunskih stručnjaka tokom dve godine radilo bez ikakvih uplitanja i bilo kakve instrukcije neke vlade.

-Radili smo veoma objektivno, u meri u kojoj objektivnost uopšte postoji na ovom svetu, i mislim da će naš izveštaj jednog dana biti smatran vrhunskim delom jedne međunarodne nezavisne komisije, kao što je naša. Dozvolite mi da kažem šta se nije dogodilo u Srebrenici, rekao je Grajf i istakao da je "veoma jednostavno" temeljiti mišljenje na "nerealnim i nenaučnim činjenicama".

On je podsetio da je poljski advokat Rafel Lemkin skovao termin "genocid" i definisao ga kao "namerno uništavanje jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe".

-Ne možete se igrati s tim. To je naučni termin. Rafael Lemkin bi se pomerio u grobu kada bi čuo da se Srebrenica definiše kao genocid. Rekao bi - oni su ludi. Ovo nije slučaj, nisam mislio na to. Genocid je nešto drugo, rekao je Grajf.

On je naveo da je u tom "tragičnom događaju stradalo manje od 0,5 odsto bosanskih muslimana".

-U svakom slučaju, ovo se ne može smatrati niti definisati kao genocid. Genocid je zločin potpuno drugačije prirode, tvrdi Grajf.

Dodao je da, i pored toga što Nezavisna komisija "ubistva oko Srebrenice" ne smatra genocidom, priznaje činjenicu da je na hiljade ljudi "ubijeno na najstrašniji način".

-Odgovorni za zločin treba da budu kažnjeni. Bili smo vrlo jasni u našem izveštaju, rekao je Grajf.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije