UEFA je pokrenula „Ligu evropskih nacija“, takmičenje koje će zameniti prijateljske mečeve, a koje će na kraju pobednicima četiri Lige ili Divizije omogućiti plasman na završni turnir prvenstva Evrope 2020. godine.

Selekcije su podeljene u četiri grupe na osnovu UEFA koeficijenta, takmičenje počinje seledećeg septembra i igraće se u terminima prijateljskih mečeva, između kvalifikacija za EP.

Srbija se nalazi u Ligi C sa: Slovenijom, Albanijom, Crnom Gorom, Škotskom, Češkom, Rumunijom, Grčkom, Bugarskom, Izraelom, Norveškom, Kiprom, Finskom, Estonijom i Azerbejdžanom. U našoj grupi žrebaće se dve grupe sa po tri i dve grupe sa po četiri selekcije.

Pobednici sve četiri grupe, po završetku kvalifikacija za EP 2020, odigraće polufinale i finale kako bi se dobio apsolutni pobednik grupe. Samim tim i selekcija koja je obezbedila plasman na EP. Ukoliko je već obezbedila plasman kroz kvalifikacije, na EP ide finalista Lige i tako redom…

Isti sistem važi i za preostale tri divizije. Prvoplasirane selekcije iz svojih grupa izboriće nastup u jaču ligu, dok će poslednjeplasirane morati u niži rang. Šampion Lige nacija određivaće se na Fajnal-foru.

Po završetku kvalifikacija za EP 2020. (održaće se za 9 meseci u 5 nedelja 2019), 20 selekcija će obezbediti plasman na završni turnir, a preostala četiri učesnika dolaze iz Lige nacija. Na EVRO 2020. učestvovaće 24 selekcije, a prvi put u istoriji igraće se u 13 zemalja.

DIVIZIJE

A: Nemačka, Portugalija, Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island, Vels.

B: Rusija, S. Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, BiH, Austrija, Turska, R. Irska, Danska, Mađarska.

C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija, Azerbejdžan.

D: Litvanija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, F. Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Novosti.rs