Steaua Bucharest vs Manchester City

MANČESTER SITI FAVORIT ZA OSVAJANJE PREMIJER LIGE, PSŽ NAJJAČI U FRANUCKOJ, PORTO NAJBOLJI U PORTUGALU

KLADITE SE NA BOGATE

Milijarderi vladaju engleskim fudbalom. Već 14 godina osvajači Premijer lige su najbogatiji klubovi, Čelsi, Mančester Junajted i Mančester Siti. Dominacija bogataša samo je nakratko bila prekinuta pre dve godine, kada je „mali“ Lester napravio senzaciju i dokopao se pehara. Ništa drugačije nije ni u ostalim ligama koje sezonu otvaraju ovog vikenda. Titule u Francuskoj, Portugalu, Holandiji i Turskoj takođe osvajaju isključivo klubovi sa ogromnim budžetima. Dakle, bogataši ne greše. Pljušte milijarde, ređaju se pobede, broje zarada i titule. Ni ove sezone nema dileme – kladite se na najbogatije.

ENGLESKA PREMIJER LIGA

Premijer liga najgledanija je na planeti, pa ne čudi što je procenjena vrednost svih klubova nešto manja od osam milijardi evra! Od toga skoro pet milijardi vrede fudbaleri Mančester Sitija (1.05), Čelsija (0.95), Liverpula (0.91), Mančester Junajteda (0.85) i Totenhema (0.83). Kladionice su otprilike tim redosledom odredile i favorite, pa jednom Arsenalu (580 miliona) skoro da nisu ostavile šanse da se okiti titulom (kvota 22). Kardif je jedini u ligi koji ima ekipu vrednu manje od 100 miliona (tačnije 56), pa ne čudi što je sigurica opklada na to da Velšani ispadaju iz elite. Mada, uz Barnli (28.9), Kardif ima u proseku najstariju ekipu (28.1 godina), pa mu iskustvo možda poveća šanse za opstanak. Po tom parametru najteže će da bude Volvsu, mada tim sa prosekom od 24.9 godina nikako ne može da se nazove neiskusnim.

Što se transfera tiče, odlazaka skoro da nije bilo. Čak ni najmanje bogati klubovi nisu prodavali najbolje igrače. A trošilo se mnogo. Neverovatno zvuči da su ekipe koje će verovatno da se bore za opstanak dale za pojačanja po 40, 50, 60 miliona evra. Najviše i najbolje pojačao Liverpul, zbog čega su ga kladionice postavile za drugog favorita lige, odmah iza Mančester Sitija.

 

Opširnije u štampanom izdanju Tipa.

Оставите одговор