sredojevic orlando pirates promo

MILUTIN MIĆA SREDOJEVIĆ trener Orlando Piratsa, o kvalifikacionim mečevima za Afrički kup nacija

EGIPAT MILOM ILI SILOM

Skoro dve decenije na tlu Afrike, a tek malo manje na stranicama Tipa. Iskustvo Milutina Miće Sredojevića, bivšeg selektora Ruande i Ugande, a sada trenera južnoafričkog Orlando Piratsa, zlata je vredno za naše čitaoce. Ovoliko podataka o kvalifikacijama za Afrički kup nacija teško da može negde da se nađe. Zato, uživajte.

SUBOTA

KOMOROS – KAMERUN X2

Zvezdin Ben stigao je na okupljanje reprezentacije i biće jedna od najvećih opasnosti za goste. Komoros igra na ostrvu udaljenom 30-40 kilometara od glavnog grada, a najveća prednost biće mu klima, kao i veoma jak vetar. Kamerun predvodi novi tandem selektora i to kakav – Sedorf i Klajvert! Ipak, ova selekcija ume da „zablokira“ na gostovanjima. Biće malo golova.

FIKS SEJŠELI – NIGERIJA 2(H)

Sejšeli su lepa turistička destinacija. Ništa više. Selekciju čine igrači iz domaće lige. Nigerija je apsolutni favorit.

JUŽNA AFRIKA – LIBIJA 1

Domaći misli da ih čeka šetnja u parku, ali savetujem oprez. Prvo, igra se na stadionu na kojem Južna Afrika nikada nije imala sreće. Drugo, petorica-šestorica prvotimaca otkazala su učešće na ovom meču.

KENIJA – GANA 2

Selektor Minje, Francuz, pozvao je čak 45 fudbalera na okupljanje. To nikada nisam video! Sa druge strane, Gana ima probleme u svom Savezu, a selektor Apija je sastavio tim bez zvezda. Ni ovde ne bi trebalo da bude mnogo golova.

UGANDA – TANZANIJA 1

Derbi istočne Afrike. Selektor domaćih je Francuz, a gostiju čuveni Emanuel Amunike. U vreme dok sam ja bio selektor Ugande, Tanzanija nam je bila „kanta za punjenje“. Ali, sada u satavu ima nekoliko igrača koji nastupaju u inostranstvu, pa savetujem oprez.

NAMIBIJA – ZAMBIJA X2

Dosta domaćih igrača nastupa u kvalitetnoj južnoafričkoj ligi, pa Namibija ima veoma kompaktan kolektiv. Zambija ima novog selektora, Belgijanca, koji ne poznaje dovoljno tim, pa je igračima do četvrtka svakod dana zakazao po dva treninga. Realno troznak, samo minimalna prednost gostima.

E. GVINEJA – SUDAN 1

Gvineja je jaka kod kuće, na klimatske uslove gosti se teško prilagođavaju, a u reprezentaciji ima mnogo naturalizovanih fudbalera, Španaca, Brazilaca… Sudan je podmladio ekipu. Uz keca, mali broj pogodaka.

GABON – BURUNDI 1

Prednost domaćinu, kojem je najveća snaga Arsenalov Obamejang. Gosti su se pojačali, jer je pasoš Burundija konačno dobio Berahino, napadač Stouka. Ni ovde nema puno golova.

MOZAMBIK – GVINEJA BISAO 1&0-2

Veoma tvrd meč. Oba rivala su sa portugalskog govornog područja. Gostima skoro svi fudbaleri igraju u inostranstvu.

GAMBIJA – ALŽIR 1X2, 0-2

Teško za prognozu. Selektor Gambije pripremio je zamku protivniku, odlično je spremio ekipu. Alžir stiže sa novim trenerom, ali starim snagama.

MAURITANIJA – BURKINA FASO 2

Derbi zapadne Afrike. Domaćin ima dobrog selektora i takmičarsku ekipu. Gosti imaju izuzetan tim, koji nije uspeo da se plasira na Mundijal, iako su mu to predviđali.

FIKS EGIPAT – NIGER 1

Novi selektor Egipta, Havijer Agire, ima dobar tim, mada Savez ima nesuglasice sa prvom zvezdom, Salahom, koji je ipak u sastavu za meč sa Nigerom. Domaćin nije isti sa njim i bez njega. Poražen je u prvom kolu. Sada pobeđuje, milom ili silom.

FIKS MAROKO – MALAVI 1(H)

Selektor Renar ima odličan tim koji je učestvovao na Mundijalu, a Malavi je zbog teške materijalne situacije hteo da odustane od ovog gostovanja. Ipak, dobio je pozajmicu od Fudbalske federacije Afrike.

NEDELJA

MADAGASKAR – SENEGAL 2

Prvi čovek afričkog fudbala je iz Madagaskara. Selektor domaćina je pozvao sve najbolje igrače, očekuje se i domaćinsko suđenje. Ipak, po imenima jači, Senegal sa Meneom iz Liverpula, bliži je bodovima. Neće biti puno pogodaka.

JUŽNI SUDAN – MALI 2

Domaćin igra na čudnom stadionu, koji će da bude prepun. Sudan će, dakle, imati 50 hiljada navijača, ali kvalitet je na strani gostiju.

ETIOPIJA – SIJERA LEONE 1

Etiopija ima novog selektora. Izgubila je 0:5 od Gane u prvom kolu, pa sada mora da se „vadi“.

 

Opširnije u štampanom izdanju Tipa.

Оставите одговор