JOKAN RONALDO

PREDRAG JOKANOVIĆ trener u Portugalu, o našoj jedinoj šansi protiv Ronalda i drugova

ČUVAJ LOPTU I POBEDI

Čuvao je Kristijana Ronalda u dresu Maritima na kraju fudbalske karijere. Igrao je i protiv selektora Portugala Santosa. Sada će svim srcem uz TV „igrati„ sa Srbijom. Na provokacije i pitanje šta je rekao Santosu, Predrag Jokanović, nekadašnji fudbaler, trener i direktor Nacionala i Maritima, burno reaguje:

– Nisam se čuo sa njim, ne sme da me zove, ne bih mu rekao ništa.

Šta bi savetovali Ljubiši Tumbakoviću, kako igrati protiv Portugala, kako zaustaviti Ronalda?

– Ja bih pre svega držao Bernarda Silvu, Bruna Fernandeza i Žoao Feliksa. Oni kada dobiju loptu prave razliku. Sredina im je najbolji deo tima, opasni su. Drže loptu, cede te. Ako izgubimo posed neće nam biti lako. Naša jedina šansa je da dobijemo bitku na sredini terena, da mi držimo loptu u nogama jer kada im je oduzmeš Portugalci nisu opasni.

Koje su slabosti Portugala?

– Dobra su ekipa, a, po meni, veliki problem će im biti odsustvo iskusnog štopera i standardnog člana reprezentacije Pepea, koji je povređen. Zameniće ga Žoze Fonte iz Lila i to može da bude naša šansa. Mislim da im je odbrana slabiji deo tima.

Na koga posebno treba da obratimo pažnju?

– Najjači igrač Portugala je Bernardno Silva. Sve ide preko njega. Čas je u sredini kao desetka, opasan i po boku, a zna i kvalitetno da se „zakuca“ u šesnaestercu. U duelima jedan na jedan teško ga je zaustaviti. Prava desetka.

Čega ili koga još treba da se čuvamo?

– Oba beka, Kanselo i Guero, se ubacuju naizmenično. Često sa loptom ulaze u sredinu iz drugog plana i prave višak igrača. Moraju da se zatvore.

Da li selektor Portugala ima neke probleme, dileme?

– Mislim da je dilemu igre sa dva zadnja vezna rešio i da će pored Karvalja i Danilo Fereira biti u sastavu. To bi značilo da se selektor Portugala opredelio za opreznu varijantu i da će na klupu Ruben Neves koji igra fenomenalno, sjajan je tehničar. Zna se da selektor Santos voli da ima loptu, pa ne verujem da će igrati sa dva špica već samo sa Ronaldom. Neće igrati preterano otvoreno jer respektuju Srbiju.

Dakle, u špicu samo Ronaldo. Igrali ste protiv njega, čuvali ga, kako ga zadržati?

– Ronaldo je promenio stil igre i sada ga je lakše čuvati nego ranije. Mnogo je statičniji, čeka u 16 svoju šansu, ne izvlači se nazad, ne dribla kao ranije, sada drugi rade za njega. Dešava se da sada po 15 minuta zna da stoji, ne kreće se. Ne mora ni da se vraća, to svi znaju. Najbolji je bio i jeste kada igra iza špica. Tada je najopasniji, ali verujem da će protiv nas biti najistureniji igrač Portugala.

Ko da ga čuva?

– Nekada je to najbolje radio Nemanja Vidić sa kojim je Ronaldo bio veliki prijatelj. Igrali su zajedno u Mančesteru. Ne znam kome će Tumbaković dodeliti uloge štopera. Koliko znam čuvaće ga naši „italijani“ Milenković i Maksimović. Već su igrali protiv njega, a Milenković ga je dobro držao u meču protiv nas u Lisabonu.

Žarko želi Predrag Jokanović da Srbija dobije Portugal, to bi mu mnogo značilo, kao Srbinu koji živi i radi u ovoj zemlji, ali ne bi smeo previše da slavi jer Madeira, mesto njegovog prebivališta, je ipak rodni grad Kristijana Ronalda.

Оставите одговор