SERBIA vs AUSTRIA

SRBIJU POSLE DUELA SA RUSIJOM, U NEDELJU OČEKUJE JOŠ JEDAN OKRŠAJ U LIGE NACIJA, SAMO NA DOMAĆEM TERENU

Bez poraza od Turaka 89 godina

SRBIJU POSLE DUELA SA RUSIJOM, U NEDELJU OČEKUJE JOŠ JEDAN OKRŠAJ U LIGE NACIJA, SAMO NA DOMAĆEM TERENU

 

o Naša reprezentacija samo jednom izgubila od ove selekcije, na Balkanskom kupu u Sofiji o Skor u pobedama 7:1, uz tri remija

Nova sezona najjačih evropskih liga je odmah tu iza ćoška. Prvi će na teren Englezi i Španci (12. septembar), zatim Italijani i Nemci (14.). Međutim, dok oni ne počnu, na programu je reprezentativni fudbal i nova sezona Lige nacije.

U njoj, Srbija u Ligi B protiv Turske, Mađarske i Rusije kreće da krči svoj put. Prvi izazov su bili Rusi u četvrtak, dok je u ovom krugu na programu i duel sa Turcima (20.45) u nedelju na stadionu „Rajko Mitić“.

Što se tiče te utakmice, na papiru „orlovi“ nose ulogu favorita, naročito ako se pogledaju cene timova (Srbija 349,10 miliona, Turska 285,40). Ali, teško je uopšte secirati bilo koji nacionalni tim i praviti pretpostavke, budući da zbog problema sa koronom nije bilo okupljanja još od novembra 2019. Međutim, i sam pogled na sastave timova može bar donekle da pomogne kladiocima da odgnentnu neka pitanja vezana za konačni ishod.

Glavni adut selektora Ljubiše Tumbakovića je uvek motivisani Aleksandar Mitrović, predvodnik napada koji rešeta kad god na grudima nosi simbol nacionalnog tima. U prilog tome govore 34 gola (do duela sa Rusijom), i peto mesto na večnoj listi najboljih strelaca reprezentacije. Uz njega, najveći teret u ofanzivnoj sekciji nosi i majstor sa loptom, Dušan Tadić. Ipak, za ovu reprezentativnu akciju smo lišeni pomoći Nemanja Matića koji se povukao iz nacionalne selekcije, kao i Luke Milivojevića koji nije pozvan.

Najbolji i najskuplji igrač u Turskoj je štoper Lestera Čaglar Sojunču (40 miliona), i vrlo verovatno je da će od duela njega i Mitrovića mnogo toga zavisiti na nedeljnom susretu.

Kada je u pitanju tradicija i statistika Srbije i Turske, ona je uglavnom vezana za nešto dalju istoriju. Poslednji put, ove dve ekipe su se sastale pre skoro trideset godina, a mi smo igrali pod imenom Jugoslavija. Zanimljivo je da sa Turcima nismo nijednom odigrali od osamostaljenja 2006, čak ni dok smo pre toga bili u zajednici sa Crnom Gorom.

Međutim, ako uvid u statistiku može bar nešto da ponudi jeste da kada god smo se sa Turcima sretali na travnatom tepihu, obično je bilo mnogo golova. Samo dva puta, u 11 međuusobnih susreta, zbir golova je bio manji od dva, a neretko je bilo četiri ili pet. A skor u pobedama je 7:1 za nas, uz samo tri remija. Izgubili smo jedino 1931. godine u Sofiji na Balkanskom kupu. Đ. S.

MEĐUSOBNI DUELI

Jugoslavija – Turska 2-1 (8.4.1928)

Jugoslavija – Turska 0-2 (2.10.1931)

Turska – Jugoslavija 3-3 (12.7.1936)

Jugoslavija – Turska 3-1 (1.8.1937)

Jugoslavija – Turska 3-1 (5.8.1948)

Turska – Jugoslavija 2-2 (5.6.1953)

Jugoslavija – Turska 5-1 (17.10.1954)

Jugoslavija – Turska 4-0 (29.8.1960)

Jugoslavija – Turska 4-0 (29.10.1986)

Turska – Jugoslavija 2-3 (16.12.1987)

Turska – Jugoslavija 1-1 (27.2.1991)

TEKST ISPOD TEME

ZBORNAJA“ I MAĐARSKA SE U NEDELJU SASTAJU U DRUGOM MEČU NAŠE GRUPE

Džuba juriša na Budimpeštu

Borbu za prvo mesto u trećoj grupi Lige B, u UEFA Ligi nacija, verovatno će voditi Rusija i Srbija, i gledaće da izbegnu prosipanje bodova protiv Mađarske. I baš iz tog razloga „zbornaja“ ima zvanje favorita u nedelju u Budimpešti protiv Mađara, koji u svojim redovima nemaju puno zvezda, i ne bi nikog začudilo da lako padnu.

I po imenima, prednost je na strani Rusa, čije redove predvodi čuveni golgeter Artem Džuba, oslonac svakog selektora. Džubu nadopunjuju Anton Mirančuk, kao i Aleksandar Golovin, kreativni vezista koji je eksplodirao u domovini na Svetskom prvenstvu 2018. Ove dve ekipe nisu igrale puno jedna protiv druge. Poslednji put kada su se sastali, 2017, Rusija je odnela laku pobedu (3:0).

Оставите одговор