Suze radosnice. Odbojkaši Srbije su treći na Starom kontinetu. „Orlovi“ su osvojili svoju osmu bronzu na EP, ukupno 11. medalju, pošto su u veoma dramatičnom meču savladali odličnu Belgiju sa 3:2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).

Izabranici Nikole Grbića u jednom trenutku bili su na ivici poraza, ali su u četvrtom setu uspeli da se vrate, izjednače, a u veoma uzbudiljivom taj-brejku bili su spretniji i sigurniji i zasluženo se kući vraćaju sa medaljom.

„Orlovi“ su uspeli da na trenutak zaborave bolan poraz od Nemačke (2:3) i da se skoncetrišu maksimalno na Belgijance. I počeli su odlično. Izvanrednim servisima Lisinca uzdrmali su prijem „crvenih đavola“ i poveli sa 3:0. Naši su nastavili u visokom ritmu, Marko Podraščanin je sjajno blokirao, dok su ostali bili neumoljivi u napadu. Srbi su koristili i nervozu Belgijanaca i svaku njihovu grešku surovo kažnjavali. Poučeni ranijim iskustvom nisu se opuštali ni kada su vodili sa 17:9, već su igrali kao da imaju plus jedan ili dva.

Koliko je jedna, dve greške dovoljno da protivnika „vrati u život“ uverili smo se u drugom setu. „Orlovi“ su, kao i u prvom, krenuli silovito, poveli sa 7:3 i ušli u kontrasmer. Servise Van der Vorda nikako nije mogao da ukroti Kovačević i Belgijanci dolaze do svoje igre. Uspeli su da izjednače i zakuvaju set. Našima nije pomoglo ni to što su se ponovo odlepili na 16:14, jer je opet Van der Vord servisima poremetio srpski prijem i omogućio svojim saigračima da preokrenu na 18:16.

Slabo su naši igrali u trećem setu. Prijem očajan, napad anemičan, blok nevidljiv. Za razliku od Srba Blegijanci su blistali. Izanredno su servirali, blokirali, napadali, sjajno se branili. Rival se brzo odlepio (5:2) i nijednog trenutka nije dozvoljavao našima da mu pripreti. Belgijanci su već na polovini seta rešili pitanje pobednika, dok su naši išli iz greške u greške. Srbi uopšte nisu ličili na sebe, tako da je protivnik lako došao do vođstva od 2:1.

Fantastični Dražen Luburić probudio je „orlove“ u četvrtom setu. Sjajni korektor je prvo kod 1:4 ubitačnim servisima omogućio našima da preokrenu na 5:4 i nametnu svoj ritam. Blistao je i kada su se Belgijanci približavali na poen, dva razlike. Svoju blistavu partiju okončao je u finišu seta, kada je smečom i asom doneo Srbiji mirnih 24:21.

Silovito su Srbi krenuli u petom setu, poveli sa 3:0. Međutim, Belgijanci su uzvratili i izjednačili na 3:3. Od tog trenutka vodila se izjednačena borba, s tim što su naši stalno imali poen, dva viška. U finišu su presudili jači živci „orlova“, a tačku na šampionat stavio je Uroš Kovačević.

SRBIJA – BELGIJA 3:2
DVORANA: „Tauron arena“ u Krakovu. Gledalaca: 10.000. Sudije: Zenović (Rusija) i Rodrigez (Španija).
SRBIJA: Okolić, Kovačević 16, Katić, Petrić 13, Škundrić, Stanković 5, Jovović 1, Buculjević, Atanasijević, Luburić 26, Majstorović (libero), Podraščanin 7, Rosić (libero), Lisinac 15. Poeni – napad: 63, blok: 15, servis: 4, greške rivala: 23.
BELGIJA: Van der Dris 2, Dero 15, Van Hirtum, Stujar (libero), Lekat, Klikenberg 4, Veres 9, Van der Vord 16, Van Val 16, Ribens (libero), D’Halst, Valkirs 1, Ruso 5, Van de Velde. Poeni – napad: 48 ,blok: 14, servis: 3, greške rivala: 33.
Po setovima: 25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12

ČESTITKE
Na velikom uspehu su odbojkašima čestitali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Vlade Ana Brnabić.
– Iskrene čestitke srpskim odbojkašima na osvojenoj bronzanoj medalji na EP u Poljskoj. Vaša velika želja, požrtvovanost i izuzetan timski duh i sloga uvek su vam donosili medalje na koje smo ponosni. Nema sumnje da će ova generacija i ubuduće biti u samom vrhu evropske i svetske odbojke – navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Novosti.rs