SLAŽE MOZAIKE OD OBLUTAKA I DARUJE: Umetnik Milan Maksić, vođen porukom Svetog Save o stvaranju s ljubavlju radi portrete Tesle, Andrića...

Zoran Rajić

10. 05. 2024. u 13:14

NE može da ispadne dobro delo ono koje se stvara samo iz koristi. Dok slikaš ne misli na nagradu, nego svaki detalj radi s uživanjem i ljubavlju, kao da ćeš sliku darovati nekome kog najviše voliš. Ljubav daje dušu svemu čega se dotakne. Ova pouka Svetog Save, data jednom mladom slikaru, koju je krasnopisom sebi ispisao Milan Maksić (77), kaligraf i slikar iz Bačke Palanke, načelo je njegovog umetničkog rada, jer svojim delima, kako ističe, želi pre svega nekog da obraduje, i poznat je po tome što svoje slike, a to su pretežno mozaički portreti naših slavnih ličnosti, poklanja školama i drugim institucijama.

СЛАЖЕ МОЗАИКЕ ОД ОБЛУТАКА И ДАРУЈЕ: Уметник Милан Максић, вођен поруком Светог Саве о стварању с љубављу ради портрете Тесле, Андрића...

foto Privatna arhiva

- Završio sam srednju mašinsku školu, ali sam oduvek imao sklonosti ka likovnoj umetnosti. U osnovnoj školi smo imali predmet lepo pisanje, a u srednjoj tehničko crtanje, koje je takođe zahtevalo preciznost i strpljenje. Ali, podjednako sam voleo i slikanje, pa sam sve to kasnije spojio u ono što me danas potpuno ispunjava - priča Maksić.

Likovni talenat je, kaže, nasledio od predaka, a usavršavao kod slikara Milana Jurića iz Bačke Palanke i vajara Ivana Mršića iz Iloka.

Klupa sa klavijaturom

ZANIMLjIV rad je Maksić poklonio i Školi za osnovno muzičko obrazovanje "Stevan Hristić" u Bačkoj Palanci, kojim je ulepšao i centar grada. Reč je o mozaiku sa motivom klavijature, koji je uradio na klupi ispred škole.

- Privukao me je mozaik od oblutaka, koji se pojavio u Staroj Grčkoj u 5. veku pre nove ere. Prvi mozaici bili su crno-beli, kakve i ja radim - navodi umetnik. - Za tu tehniku je potrebno pronaći približno jednake oblutke i po boji i po veličini, a za portret, sa poliranjem, brušenjem i čišćenjem, kako bi reflektovao svetlost, potrebno je tri do četiri meseca.

Između ostalih, poklonio je u svom gradu portret Nikole Tesle Tehničkoj školi "9. maj", Ive Andrića Narodnoj biblioteci "Veljko Petrović", Radoja Domanovića Gimnaziji "20. oktobar"... Ovog proleća je, povodom 22. godišnjice smrti Danila Bate Stojkovića, podario portret velikog glumca za njegovu spomen-sobu u Vrnjačkoj Banji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)