Amerika se upoznala sa novim NBA Srbima, Bogdanom Bogdanovićem, Milošem Teodosićem i Radetom Zagorcem. Ali i je tokom „dana za medije“ čula i mišljenje dvojice starosedelaca Bobana Marjanovića i Nikole Jokića. Najviše pažnje izazvali su odgovori centra Denvera. Ne o nastupajućoj sezoni, već o reakcijama ljudi u Srbiji o nedavno završenom Evrobasketu, na kom nije igrao.

– Iskreno, kada je Srbija izgubila u finalu, stiglo mi je stotinu poruka. Ne dobrih, već onih u kojima su mi vređali porodicu. Ne znam kako da odgovorim na to… Samo zato što se to desilo ovog jednog leta… Bile su to poruke tipa „nisi nam potreban“… Nije bilo prijatno – požalio se Jokić, od koga se u Nagetsima očekuje da bude lider ekipe.
MILOŠ SA „Ć“
MILOŠ Teodosić, već je najavljen kao nova zvezda LA Klipersa.
– Zdravo, „nacijo Klipersa“, srećan sam što sam ovde sa vama, jedva čekamo da počne trening-kamp i čujemo se uskoro – poručio je u video-klipu Teodosić, koji je insistirao na tome da njegovo prezime bude ispisano s latiničnim „ć“, a ne sa „c“, kako često Amerikanci označavaju naše slovo.

To za nekoga može da bude pritisak.

– Ne mislim tako. Najvažnije je da svi napredujemo. Bićemo dobri kao tim, a ne kao pojedinci. Imamo dobre igrače, samo da naučimo da igramo zajedno. I prošle godine smo bili dobri. Vreme je da još nadogradimo igru. Cilj je da uđemo u plej-of, ne samo da borimo za osmo mesto, već da odigramo značajnu rolu.

Značajnu rolu, ali individualnu, očekuje i Boban Marjanović u Detroitu.

– Svaki igrač želi priliku da igra i tokom utakmice pokaže ono što radi na treninzima. Srećan sam što ću ove sezone imati tu šansu – izjavio je Marjanović, za kog je trener Van Gandi rekao da može da bude „nezaustavljiva napadačka sila“. – To se zove samopouzdanje. Ako ga nemate, ne treba ni da izlazite na teren. Sve je u glavi. Znam šta radim najbolje.

Evidentno je da Bobi puca od samopouzdanja.

– Tokom leta sam bio sa reprezentacijom Srbije, koja je bila druga na Evrobasetu. Počeli smo sa treninzima krajem jula, što mi je mnogo pomoglo. Rad sa reprezentacijom mi je omogućio da dođem u dobroj formi.

U dobroj formi je i Bogdan Bogdanović, novi „kralj“, koji je u Sakramento stigao sa titulom člana najbolje petorke Evrobasketa.

– Nalazim se u novoj situaciji, ali uveren sam da će mi biti lepo i da ću pomoći ekipi da bude što uspešnija. Ne želim daleko da gledam, ciljeve postavljam jedan za drugim, a prvi je da se što pre uklopim. Verujem da možemo u plej-of – poručio je Bogdan. – Hoću da napredujem u igri „jedan na jedan“. Jedva čekam da igram protiv Durenta. Već smo se sastajali u finalu OI u Riju, bilo je to dobro iskustvo.

S ništa manje nestrpljenja debitantsku sezonu u NBA očekuje i Rade Zagorac:

– Ovo je moja prva sezona i prvi „medija dej“. Uzbuđen sam – poručio je Zagorac.

PROČITAJTE JOŠ: Teodosić: Nisam došao da sedim na klupi

ZAPAD – ISTOK 7:1
SRBIJA će ove godine imati osmoricu predstavnika u NBA, šestoricu igrača, Nemanju Bjelicu (Minesota), Nikolu Jokića (Denver), Bobana Marjanovića (Detroit), Miloša Teodosića (LA Klipers), Bogdana Bogdanovića (Sakramento) i Radeta Zagorca (Memfis), kao i dvojicu trenera, Igora Kokoškova (Juta) i Darka Rajakovića (Oklahoma Siti).
Zanimljivo da je od svih osmorice samo Marjanović član tima koji je u Istočnoj konferenciji.

BJELICA OPET „OSMICA“
ZBOG puta u Kinu na predsezonski dvomeč sa Golden Stejtom (5. i 8. oktobar) Minesota je tri dana ranije odradila „dan za medije“.
Nemanja Bjelica je na dres „vratio“ broj 8, koji mu je stajao na leđima u Fenerbahčeu kada je postao MVP Evrolige.

Đ. Matić