LAV JAŠIN

golman

“ Čuveni fudbalski golman Lav Jašin je na početku svoje karijere kada dođe zima prelazio u hokejašku sekciju svog kluba (Dinamo Moskva) i barnio na njihovom golu.

 

FALKIRK – INVERNES

“ Utakmica škotskog kupa iz 1979. godine između Falkirka i Invernesa bila je odlagana čak 29 puta zbog lošeg vremena.

 

VILT ČEMBERLEN

Košarkaška legenda

U NBA sezoni 1961/62 Vilt Čemberlen je prosečno po meču igrao 48,5 minuta, iako je i tada regularni deo NBA meča trajao 48 minuta. Naime, Vilt je imao dovoljno snage da svaki meč odigra od početka do kraja, a pošto su njegovi Filadelfija Voriorsi te sezone odigrali i 5 mečeva koji su završeni posle produžetaka, Vilt je uspeo da na parketu provede u proseku više minuta od dužine trajanja regularnog dela NBA meča.

 

STELA VOLŠ

atletičar(ka)

“ Poljakinja Stela Volš (Stanislawa Walasiewicz) koja je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijskim igrama 1932. godine, bila je prva žena koja je tu udaljenost pretrčala za manje od 12 sekundi. 1980. godine ubijena je u pokušaju pljačke, i tada je policija otkrila da je ona zapravo bila muško.

 

LIVERPUL

fudbalski klub

“ Slavni fudbalski klub Liverpul nastao je „slučajno“. Everton je osam godina igrao na „Enfildu“, a onda se sa gazdom i vlasnikom čuvenog stadiona posvađao, pa se preselio na Gudison park. A taj vlasnik, Džon Houlding, rešio je da mu stadion „ne zvrji“ prazan, pa je osnovao fudbalski klub Liverpul.

 

Opširnije u štampanom izdanju Tipa.