RUSI GLEDAJU I NE VERUJU: Ukrajina traži da se uvede još jedan uslov da bi ruski sportisti mogli na Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

06. 04. 2024. u 21:53

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, ukrajinski političari bi da se kriterijumi za to - dodatno pooštre.

РУСИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Украјина тражи да се уведе још један услов да би руски спортисти могли на Олимпијске игре Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Ti kriterijumi su već sada oštriji nego što su ikada prema bilo kome bili, otkako su ustanovljene moderne Olimpijske igre.

Recimo, ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama, bez nacionalnih obeležja (grba i himne), samo uz "neutralnu zastavu" - belu (koja, inače, simbolizuje predaju). 

Novi, nedavno utvrđeni propisi, predviđaju da Rusi (u ovoj stavki - i Belorusi) ne mogu da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara, da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca, zatim su, kako ih nazivaju, "neutralni sportisti" -  dužni i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a nadmetaće se uz sledeću himnu...

... i ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Pa opet, ukrajinskim vlastima to nije dovoljno.

Nakon što su nedavno priličnu buru podigle reči predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha (koji nije znao da ga snimaju, a i da ne priča sa "visokim afričkim činovnikom, već sa ruskim šaljivdžijama) da se ovogodišnje "Igre prijateljstva" koje Rusija organizuje - moraju bojkotovati po svaku cenu, sada je Ukrajina ovako reagovala na to:

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra sporta, Matvej Bednij, izjavio je za francuski "Mond" da Rusi i Belorusi koji planiraju da učestvuju na Olimpijskim igrama - moraju da potpišu izjavu da neće učestvovati na Igrama prijateljstva.

Da li će MOK ovo sprovesti u delo, i da li će Rusi na takvu ucenu pristati - ostaje da se vidi u najskorije vreme.

Jer, najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže:

Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

DŽENIFER ZAPLAKALA TOKOM INTERVJUA: Mi ćemo zauvek ćemo biti porodica (VIDEO)