"SPREMA NAM SE PAKAO!" Hrvati u panici zbog srpskih navijača, spremaju se na put i baš strahuju

Novosti online

13. 03. 2024. u 13:26

Hrvatska javnost se sprema za novi "problematičan fudbalski meč". Još se pamti Atina, tragedija pred duel AEK-a i Dinama, kada je u sukobu sa "Bed blu bojsima", kako sebe nazivaju navijači zagrebačkih "modrih", od uboda poginuo jedan grčki navijač. Zbog revanš meča osmine finala Lige konferencija Dinamo sada kreće u Solun, a Hrvatska strahuje od - "grobara".

СПРЕМА НАМ СЕ ПАКАО! Хрвати у паници због српских навијача, спремају се на пут и баш страхују

FOTO: Tanjug/AP

Evo i kako je to hrvatski portal "24 sata" objavio svojim čitaocima, posle "izvidnice" koju je obavio na stadionu "Tumba":

"Bili smo na Tumbi, evo što čeka dinamovce: Navijači PAOK-a i 'grobari' prirediće pravi pakao

Dinamo u grčki Solun putuje s lepim rezultatom 2:0 i nadom da će izboriti drugo četvrtfinale evropskih nadmetanja u tri godine. Drugo je to gostovanje modrih u Grčku ove sezone. Nakon Atine koja nikome nije u lepom sećanju, žreb ih je poslao u Solun. Odnosno Tesaloniki, kako ga zovu Grci. Grad je to Aleksandra Makedonskog, a baš njegova statua krasi glavnu ulicu u gradu. Makedonci su za njih veliki neprijatelji i sebe smatraju jedinim pravim Makedoncima.

Retka je to stvar oko koje su Solunjani ujedinjeni. U gradu se, naime, javlja velika deoba zbog dva kluba. Aris i PAOK zakleti su neprijatelji i najveći rivali u grčkom fudbalu nakon Panatinaikosa i Olimpijakosa. 

"Dobro su nas prebili, od tad sam se malo primirio"

Prošlog novembra našli smo se u Solunu zbog jedne rukometne utakmice i odlučili da pogledam fudbalski meč PAOK-a. Crno-beli su igrali u 11. kolu grčke super lige, a protivnik je bila neatraktivna PAS Janina. Kupovina karata, odlazak prema stadionu, sve oko stadiona jako podseća na Hrvatsku.

- Našli smo se na jednoj plaži i sukobili. Nas je bilo desetak, a njih je bilo 50. Koristili su šipke i lance i dobro nas prebili. Od tada sam se malo primirio - ispričao nam je vozač taksija, inače navijač Arisa, koji nas je vozio na utakmicu PAOK-a. 

Jedan od najvećih i najnekontrolisanijih sukoba huligana koje je evropski fudbal video dogodio se 2017. godine kada se se u finalu grčkog Kupa susreli PAOK i Aris. Bilo je haotično tada u Grčkoj. Sukob se dogodio na stadionu, a policija je izgledala kao da nije imala nameru da ga spreči. Koristili su se noževi, a u bezumnom divljanju povređeno je više od 40 ljudi, dok ih je deset završilo u bolnici s teškim povredama.

"Bolje tamo nemojte..."

Luksuza i nekakve lepe fasade na svemu oko stadiona nema. Jako mnogo ljudi na utakmicu ide javnim prevozom i može se osetiti miris fudbala kako se susret približava. Posebna stvar je u tome što su razmaci između autobuskih stanica jako kratki, tako da ćete kroz 15 minuta vožnje proći isto toliko stanica. Na svakoj će ući najmanje jedan navijač i kako se autobus približava stadionu, tako je u njemu sve više šalova, dresova, ultrasa...

Oko stadiona se nalazi nekoliko kombija u kojima se prodaje hrana, najčešće meso s roštilja u pecivu. Vrlo jeftino, neugledno, ali jako ukusno i s dozom fudbalske romantike. Na stadionu se nalazi i fan-šop koji je zapravo jedini lepo uređeni prostor u celom kompleksu.

Sve u svemu, jako se oseti povezanost s klubom i fudbalska kultura. Iako se vidi da je imati dres PAOK-a čast i ponos, oko stadiona je puno više likova u odeći koja govori da će na stadion ući na ulaz broj 4. 'Gate 4'  je ulaz, ujedno i ime navijačke grupe PAOK-a na kojem se nalaze najverniji i najžešći navijači ove ekipe. To je ono što nas je najviše zanimalo, zato smo i odlučili da se smestimo na tribini u blizini Gate 4. Karta nas je koštala 15 evra, a kada smo upitali devojku koja prodaje ulaznice o preporuci da li je sigurno ići na četvrti ulaz rekla je:

- Bolje ne...

I bila je u pravu. Nekoliko ulaza od famozne tribine bilo nam je sasvim dovoljno da upijemo doživljaj. Pretresa na ulazu gotovo i nema. Navijači jako slobodno ulaze u stadion, pokaže se tek karta, a na redare niko nije obraćao pažnju. To je bilo vidljivo i na stadionu.

"Nisu glasni, ali..."

Od samog ulaza na stadion mogli smo da vidimo kako na nekim delovima severne tribine gore baklje. Niko nije maskiran i baklja ne predstavlja nikakav oblik pretnje ili mogućnosti za reakciju policije!? Na utakmici je po zvaničnim podacima bilo oko 7500 navijača, i svi su bili navijači PAOK-a. Od njih 7500, barem ih je 4000 bilo na tribini za ultrase. Navijanje i navijačke pesme daleko su od atmosfere na Maksimiru. Bojsi su PAOK-ovim igračima priredili jednu od najglasnijih zvučnih kulisa u Evropi i sigurno je na igrače to ostavilo utisak. Grci nemaju tako glasno navijanje, ali jedan drugi segment kod njih je jako upečatljiv. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UltrasAvanti (@ultrasavanti)

Ceo kontekst oko stadiona i njegov izgled odaju utisak nesigurnosti. Sve je, po evropskim standardima, loše uređeno, a Tumba ima krov tek na jednom delu tribina. Navijači su vrlo blizu terena i euforično doživljavaju svaki potez. Puno je buke i stalno se na tribinama nešto događa. Baklje se pale svakih nekoliko minuta i cela atmosfera je jako anarhistična i policija je naizgled ne kontroliše.

Situacija i atmosfera na tribinama vrlo su slične onoj koju je Hajduk doživeo prošle sezone kada je igrao u Portugalu protiv Vitorije Gimarais. Tada su domaći huligani raznim predmetima gađali igrače Hajduka i stvorili osetno neprijateljsku atmosferu. Suština cele priče je to da na Tumbi neće biti navijača koji će slikati mobilnim telefonima i aplaudirati, već će tribine žestoko navijati da Dinamo izgubi. Naravno, Dinamo će tamo igrati evropsku utakmicu i za očekivati je da organizacija bude nešto bolja, ali neće se Grci mnogo potruditi. 

- Navijači Arisa su strastveni, ali PAOK-ovi su stvarno pakleni - pričali su nam hrvatski fudbaleri koji su igrali solunski derbi u dresu Arisa.

Grobari, najbitnija stvar

I još jedna stvar, možda i najbitnija.

PAOK je u bratskim odnosima s beogradskim Partizanom, pa je najavljen dolazak i "grobara".

Kad je Dinamo 2010. igrao protiv PAOK-a, u Solunu na ulicama je bilo više od 300 "grobara". Bili su obučeni u majice "Mnogo smo jaki" i tražili su BBB-e. Bojsima je i ovog puta zabranjen dolazak i nije za očekivati da će se nakon Atine iko pojaviti u Solunu. Ali, Gate 4 i "grobari" prirediće Dinamovim igračima pravu neprijateljsku atmosferu. Nadamo se da će ova ekspedicija u Grčku proći u boljem sećanju nego ona letos", zaključuje hrvatski portal.

Bonus video: MADRID OVAKVU CRNO-BELU SCENU NE PAMTI: "Grobari" izašli na ulice prestonice Španije, a onda... (VIDEO)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

VELIKA TUGA: Preminuo mladi trener