NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SRPSKA SELA NA PODRUČJU ZENICE I DALJE ZAPUŠTENA: Predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH posetili zeničku kotlinu

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 05. 2024. u 05:00

DELEGACIJA Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH posetila je nedavno srpsku zajednicu u zeničkoj kotlini i tom prilikom se, kako su saopštili, "uverila u doslednost dugoročnih politika o etničkom čišćenju zeničkih Srba s obzirom na to da nijedno srpsko selo nije obnovljeno".

СРПСКА СЕЛА НА ПОДРУЧЈУ ЗЕНИЦЕ  И ДАЉЕ ЗАПУШТЕНА: Представници Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ посетили зеничку котлину

Foto: Printskrin

Iz Odbora podsećaju da je u Zenici do rata živelo 24.500 Srba, a da ih sada živi oko 1.000, da su sva srpska sela su zapaljena i uništena, kao i pravoslavne kapele - njih 11.

- Srušeno je 11 pravoslavnih kapela u većinski srpskim selima Sviće, Mutnica, Bijele Vode, Klopče, Vraca Gornja, Bistrica Gornja, Janjići, Kovanići, Lijeske, Loznik, Osojnica, Plavčići, Ponihovo, Putovičko polje, Klopački vrh, a rušena su i pravoslavna groblja - kaže za "Novosti" Đorđe Radanović, predsednik Odbora.

Navodi da o tome koliko je Srba živelo na ovom području svedoči i izjava jednog sveštenika Srpske pravoslavne crkve da se "od Zenice do Sarajeva peške može doći hodajući sve srpskom zemljom".

- Rušenje svih stambenih i pomoćnih objekata u vlasništvu Srba, rušenje pravoslavnih grobalja, česti incidenti i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve ukazuju da je na teritoriji Zenice postojala i postoji organizovana delatnost usmerena protiv pravoslavlja i Srba - ističe Radanović.

Posečena srpska šuma

IZ Odbora navode primer Srbina koji je imao u posedu parcele sa 90 dunuma šume na području sela Mošćanica, u opštini Zenica, a koja je do poslednjeg drveta isečena, dok vlasnik živi kao socijalni slučaj.

- Kad bi mu se nadoknadila šteta za isečenu šumu, on bi bio bogat čovek - konstatuju u ovom odboru.

Delegacija Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, koja je obišla obnovljene kapele u Drivuši i Gornjim Vracama, izražava žaljenje što i danas postoji praksa rušenja pravoslavnih objekata i što su usput svedočili išaranim ćiriličnim natpisima na saobraćajnim znakovima.

- O etničkom čišćenju Srba iz zeničkog kraja govori i podatak da na području Zenice samo 10 srpske dece pohađa pravoslavnu veronauku, kao i da u naselju Nemila na putu Zenica-Doboj, od 413 stanovnika srpske nacionalnosti koju su tu živeli 1991. godine, sada živi samo jedan Srbin - navode iz Odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo