Proradio je “Hok-aj” sistem! Kamere su instalirane, primopredajnici na novim stativama takođe, sve je isprobano i gol-tehnologija će srpsku premijeru doživeti u četvrtak na stadionu Crvene zvezde.

Dok se fudbaleri crveno-belih pripremaju za start u Ligi Evrope, na stadionu “Rajko Mitić” se radovi privode kraju, a direktoru Miloradu Mikiju Ćoroviću posebno je bilo značajno da generalna proba “oka sokolovog” prođe uspešno.

– Sistem je isproban, u funkciji je i sve je spremno za debi u četvrtak. “Hok-aj” sistem je od ove sezone obavezan u svim mečevima evrokupova i sigurno će biti od pomoći arbitrima da lakše otklone sumnju da li je lopta prešla gol liniju – kaže za “Novosti” Ćorović.

ARANOVSKIJ NA CENTRU
UKRAJINAC Jevhen Avranovskij određen je da sudi meč Crvena zvezda – BATE Borisov. Ovaj arbitar do sada nije sudio crveno-belima ali jeste srpskim klubovima i selekcijama. Vodio je duel Totenhem – Partizan u Ligi Evrope u sezoni 2014/2015, a sudio je omladinskoj selekciji Srbije polufinale EP protiv Portugalije 2014.

Direktor je ekipi “Novosti” pokazao sistem koji se sastoji od po sedam kamera na “istoku” i “zapadu” (ukupno 14), primopredajnika na okviru gola i kompjuteru koji sve te podatke obrađuje.

– Sudija na ruci ima sat na kojem piše “gol” i “nije gol”, a informaciju dobije od službenika UEFA koji na kompjuteru kontroliše ceo proces. Gol-tehnologija je testirana godinama, sistem je siguran i proveren, zato ga je UEFA od ove sezone i uvela kao obavezujućeg u takmičenjima pod svojim okriljem.

Trava na stadionu je promenjena, “odležala” je ali još uvek nije tip-top.

– Priroda je to, vegetacija ima svoje zakonitosti tako da će teren biti na oko 85 odsto kvaliteta. Međutim, to smo znali unapred, ali neće predstavljati problem ni igračima za igru, niti će se oštetiti tokom meča.

Dok je brojna delagacija UEFA pregledala objekat posle prvog tehničkog sastanka kojeg su imali u Medija centru, brojni radnici su sređivali stadion, travu, tribine. Veliko spremanje.

– Krivo nam je samo što nismo imali vremena da promenimo kompletno sve stolice na severnoj tribini, jer smo ih kupili. Privremeno, samo za BATE smo dodali broj stolica koji nedostaje – istakao je Ćorović.

Na “Marakani” je konačno, posle mnogo godina, dosta toga urađeno na stadionu, ali da bi postao UEFA četvrte kategorije biće potrebno još ulaganja. Crvena zvezda planira da te radove (brojači ulaznica sa duplim češljevima…) izvodi tokom 2018.

S. ILIJOSKI