Gotovo pod ruku, Sergej Galicki i Aleksandar Marjanović s prvim danima prohladnog januara 2010, krenuli su u projekat stvaranja jakog kluba, na temeljima sopstvene akademije.

Tih dana, Krasnodar, tek formirani klub sa obala Crnog mora, gotovo da nije imao ništa. Samo ideju gazde Galickog i projekat u rukama, u to vreme, 46-godišnjeg srpskog stručnjaka željnog da se dokaže u najvećoj svetskoj državi.

Danas, sedam i po godina kasnije, jedan od najmlađih članova ruske Premijer lige, redovan je učesnik evropskih takmičenja, sa četvoricom fudbalera iz svoje škole u najboljem timu i potajnom željom da dogodine nacilja Ligu šampiona!

A u pozadini, Rusi to ne kriju, stoje srpska pamet i profesor Marjanović. Užičanin, trener kreator budućnosti Krasnodara.

Posle skoro trogodišnjeg rada u projektu Akademije SKA u Rostovu na Donu, pod patronatom Ivana Savidija, sadašnjeg gazde PAOK-a, ugostio sam i organizovao prijateljske utakmice u Beogradu za dečake iz Krasnodara, rođene 1996, protiv Crvene zvezde, Partizana, Rada.. Imali su želju da se uporede, da im utakmice sa našom decom budu ideja vodilja kako dalje. Krajem 2009. održao sam praktični seminar trenerima u Krasnodaru i tada dobio pozivnicu gazde Galickog da preuzmem poslove u razvijanju moderne akademije. Od tada ne mrdam… – sa lica mesta, iz Krasnodara, uz čujan osmeh, vraća prof.Marjanović film unazad.

Srpski tandem u akademiji

Uz profesora Marjanovića, u Akademiji Krasnodara rade još dvojica naših ljudi – Dušan Stojanović i Miroslav Sredić.

Stojanović pomaže u poslovima organicije bazne škole, a Sredić je kondicioni stručnjak, do skoro angažovan u KK Lokomotiva, u štabu Vlade Jovanovića.

Prethodnih sedam godina prodefilovalo je mnogo naših trenera: Vesko Jelušić, sada angažovan u Južnoj Africi, Predrag Ranđelović, igračka legenda Rusije, Momir Ćirić, naš najbolji učitelj golmana, Aleksandar Jović, Marko Savić, Nikola Jelić, Zoran Tešović… – ponosan je Marjanović.

Odakle uopšte ideja da tako ambiciozan projekat, ruski gazda, u moru domaćih stručnjaka, poveri Srbinu?

Galicki ima neverovatan osećaj za fudbal i nikad nije krio naklonost jugoslovenskoj školi fudbala. Naša reč za Ruse i danas ima specifičnu težinu. Prošao sam provere, ali moj praktični rad posebno na polju tehničke pripreme nije imao konkurenciju u Rusiji. Ruski treneri su radili po zastarelim metodama i bili nedovoljno kvalifikovani. Na kraju važno je bilo i znanje jezika i sličnost mentaliteta. Nekolicinu naših igrača koji su igrali u Rusiji nekada sam trenirao.

U čemu se ogleda jačina akademije Krasnodara?

Imamo 11.000 dečaka od pet do 12 godina, raspoređenih u 26 filijala u Krasnodarskom kraju. U Internat dolaze najbolji od uzrasta 13 godina. Imamo 18 ekipa i preko 250 dečaka. U bazičnoj školi radi više od 100 trenera, u Internatu 35 trenera. Uslovi za rad prevazilaze sve do sada viđeno u svetu omladinskog fudbala.

Ko je profesor Marjanović?

Užičanin, rođen 1964. godine, igrao fudbal za Sevojno, Slobodu, mlađe reprezentativne selekcije, završio DIF u Beogradu, kao najbolji student generacije, doktorirao fudbal, prof. Marjanović prvi posao imao je od 1989. do 1995. u Radničkom.

Radio je sa kadetima i omladincima, u stručnim štabovima Josipa Duvančića iMiodraga Jankovića. Bio je i trener mlađih selekcija reprezentacije.

Od 1997. u Beogradu je radio na Višoj trenerskoj školi, u organizaciji prof.LJubiše Lazarevića i Veljka Aleksića. Uporedo sa tim, radio je u Školi za trenere FS Srbije, u prve četiri godine postojanja, od 2003.

Kratko je 1999. bio u Larisi, a 2006. otišao je u Rusiju. Nepune tri godine vodio je školu SKA Rostova, sezonu Sibir u Novosibirsku, da bi od januara 2010. prionuo na posao u Akademiji Krasnodara.

Ne krije da se najlepše oseća u rodnom, „zlatiborskom kraju”, čiji redovan posetilac barem tri puta godišnje…

Nazire li se realizacija krajnjeg cilja?

Na dobrom smo putu. Ta, prva generacija akademije, ekipa 1999. godišta, prvak je Rusije, ima čak osam reprezentativaca. Trojica su već u prvom timu, Ivan Ignjatev, najmlađi je strelac našeg kluba u Premijer ligi, Magomed Sulejmanov Šapi dao je pobedonosni gol u evropskom meču sa Lingbijem, a golman Matvej Safonov debitovao je u nedelju, protiv Amkara. Svrha našeg rada je da imamo što više dečaka u seniorskom pogonu.

Koliko?

Gazda Galicki je planirao je da do sezone 2021/22. bude svih 11 startera iz akademije. Moja procena je da ćemo ih u tom periodu imati 16-18 među 22 igrača u najboljem timu. Naša je praksa da u akademiju ne dovodimo strance, samo je Eboe iz Obale Slonovače, izuzetak od te prakse. Posle 18 meseci u internatu i godinu dana u prvom timu, klub je od njegove prodaje u Seltik inkasirao tri miliona evra. Podatak da je od 270 dečaka iz internata, 65 odsto iz Krasnodarskog kraja, a ostatak sa svih strana Rusije jasno govori o ozbiljnosti i jačini klupskog projekta.

AUTOR: SPORTSKI ŽURNAL