NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

LITVINJENKO O KRAJU RATA: Ukrajina razume da će se sukob okončati pregovorima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 20:33

SEKRETAR Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDO) Oleksander Litvinjenko izjavio je danas da Ukrajina razume da se sukob mora okončati pregovorima.

ЛИТВИЊЕНКО О КРАЈУ РАТА: Украјина разуме да ће се сукоб окончати преговорима

Foto Arhiva

-Situacija na frontu je izuzetno teška, ali daleko od katastrofalne. Ukrajina jasno razume da će se rat završiti pregovorima, prenela je pres služba Nacionalne bezbednosne službe Ukrajine objavu Litvinjenka na društvenim mrežama, prenosi agencija RIA Novosti

Švajcarska je sazvala mirovnu konferenciju o Ukrajni od 15. do 16. juna nedaleko od grada Lucerna na kojoj Rusija neće biti prisutna, ali se očekuje učešće oko 120 šefova država.

Pres-sekretar ruske ambasade u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao za RIA Novosti da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na tom samitu o Ukrajini, ali Moskva svakako ne bi učestvovala.

On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer je "to još jedan pokušaj poturanja neodržive formule mira koja ne uzima u obzir ruske interese".

Oglasio se i pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekavši da je pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije besmislen, ali je neophodno razumeti o kakvoj formuli mira će se razgovarati na samitu u Švajcarskoj.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev na zakonodavnom nivou uveo zabranu na pregovore.

Zapad je pozivao Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno se ignorišu stalna odbijanja Kijeva za stupi u dijalog.

Kremlj je ranije saopštio da za sada ne postoje preduslovi za mirovno rešenje istakavši da je apsolutni prioritet za Rusiju postizanje ciljeva specijalne operacije, a trenutno je to moguće samo vojnim sredstvima.

Kako navode u Kremlju, situacija u Ukrajini može da se promeni pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nova realnost, a svi zahtevi Moskve su dobro poznati.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića