NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

RAT U UKRAJINI: Netajlovo u ruskim rukama, prodor 900 m u dubinu odbrane; Bitka za Časov Jar - Rusi napreduju sektoru Kanal (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 07:30 >> 22:08

RAT u Ukrajini – 816. dan. Napadi ruskih trupa na Harkov su udvostručeni, navodi generalštab Ukrajine. Šest osoba je poginulo, a povređeno je 27 u ruskom napadu na rekreacioni centar u Harkovskoj oblasti, saopštava Kijev. S druge strane, Belgorod trpi napade ukrajinskih dronova i raketa, tvrdi Moskva.

РАТ У УКРАЈИНИ: Нетајлово у руским рукама, продор 900 м у дубину одбране; Битка за Часов Јар - Руси напредују сектору Канал (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na čitavoj teritoriji Ukrajine, treći put u toku dana.

Netajlovo u ruskim rukama (VIDEO)

Ruska vojska je završila poraz jedinica VSU, oslobodivši Netailovo. Vojnici 9. brigade, uz podršku drugih jedinica, izbacili su Oružane snage Ukrajine iz sela na boku Avdejevke.

Preživjeli militanti Oružanih snaga Ukrajine pobegli su, napustivši svoje položaje i deo naoružanja.

Snage 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine nisu bile u stanju da obuzdaju pritisak ruskih trupa, zauzmu i održe odbranu južno od naselja, nastavljajući neuredno povlačenje, javili su ratni blogeri sa @btr80.

Ukrajinski vojni analitičari su danas izvestili i da su se severno od Netajlova ruske trupe učvrstile duž tri šumska pojasa na području širine do 2,67 km do dubine do 920 m.

NAPREDOVANjE KOD AVDEJEVKE: Oklopnjaci "Hrabrih" uništavaju odbranu VSU (VIDEO)

Tenkovske posade grupe trupa „Centar“ savladale su uporište Oružanih snaga Ukrajine.

Pokrivajući motorizovanu pešadiju, T-80 su ispaljivali 125 mm visokoeksplozivne granate na položaje VSU, pružajući vatrenu podršku pešadijskim grupama koje su napredovale.


Kompetentne akcije posada omogućile su pešadijskim jurišnim grupama da zauzmu protivničke položaje i steknu uporište.

Foto Tanjug/AP

BITKA ZA ČASOV JAR: Ruske trupe napreduju u mikrookrugu Kanal (MAPA)

Od početka aprila vode se teške borbe na istočnoj periferiji Časovog Jara. Posle mesec i po dana intenzivnog granatiranja položaja VSU, ruske trupe uspele su da izvrše nekoliko uspešnih prodora u rejon višespratnica i privatnog sektora u mikrooblasti Kanal, značajno proširivši zonu kontrole.

Ilustracija telegram rybar

U centralnom delu mikrookruga, oklopna grupa Oružanih snaga Rusije napala je duž autoputa O0506, koji na ulazu u Časov Jar skreće u Zelenu ulicu. Izgubivši nekoliko oklopnih vozila, uspeli su da se izbore da dođu do kuća u blizini teritorije 77. škole i kopnenih trupa. Prema nekim izveštajima, jurišne grupe su uspele da se učvrste i u prvim petospratnicama u ulici Gorbatov.

Na severu, ruski borci su proširili zonu kontrole u ​​blizini dača, očistivši područje istočno od remontnog pogona Časovojarski, gde se trenutno vode borbe.

Na južnom krilu, Oružane snage Rusije preuzele su gotovo potpunu kontrolu nad teritorijom rezervata Stupki-Golubovskije-2, što potvrđuju objektivni kontrolni snimci: oklopna vozila ruske vojske relativno mirno voze duž celog šumskog područja, dostižući najjužniju periferiju mikrookruga Kanal. Na snimcima objavljenim na internetu vidljivo je nekoliko pokušaja ulaska u stambeno naselje.

U ovom trenutku nije bilo moguće steći uporište direktno u višespratnici: borbe se vode u oblasti garaža pored kuća u Obrazcovoj i Gorbatovoj ulici. Međutim, sama činjenica proboja u ovu oblast ukazuje da su ruske oružane snage uspele da razbiju odbranu neprijatelja, a zauzimanje istočnog dela grada je samo pitanje vremena.

Harkovski front: Zauzimanje fabrike agregata u Volčansku i bitke kod Lipca (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju lokalnu ofanzivu na severu Harkovske oblasti uz redovne pokušaje ukrajinskih oružanih snaga da izvrše kontranapad. Sukobi se dešavaju duž cele linije kontakta od Lipca do Volčanska.

Na zapadnom krilu, Oružane snage Rusije pokušavaju da probiju odbranu na severnoj periferiji Lipca. Na severoistoku sela još nije bilo moguće zauzeti dominantne visove i mrežu uporišta na izlazu iz naselja.

Ilustracija telegram rybar


VSU zadržava sposobnost da se relativno mirno kreće po naseljenom području, prebacujući pojačanja, što im omogućava da obuzdaju navalu ruskih jurišnih grupa.
Na liniji Lukjanci-Glubovoje, Oružane snage Rusije zauzele su šumu između naselja. Uporišta koja se nalaze u šumskim pojasevima na jugu ostaju pod neprijateljskom kontrolom.

Na istočnom krilu vode se pozicione borbe u rejonu Starice i Bugrovatke trenutno su preuranjene informacije o napredovanju Oružanih snaga Rusije u pravcu Sinelnikova.

U Volčansku su ruske jurišne grupe izbacile neprijatelja sa teritorije Volčanske fabrike agregata, u čijoj okolini su se borbe vodile poslednjih nedelju dana. Takođe je bilo moguće nivelisati liniju kontrole duž ulica Gagarina i Puškina.

VSU je objavio snimke na kojima se vidi prisustvo ruskih oružanih snaga na porušenom mostu kod Privokzalne ulice koja vodi ka južnoj obali. Trenutno je oko 40% grada pod kontrolom ruskih snaga.

U južnom delu grada i dalje ostaje prisustvo neprijatelja, kako iz lokalnog TRO-a, tako i borbeno spremnijih jedinica iz redova Glavne obaveštajne uprave i specijalnih snaga tzv. Ukrajina.

 

Klešćejevka kao Rabotino - ni kamen na kamenu

Ruske trupe su izašle na ulice na jugu Kleščejevke, u blizini Artemovska. Ukrajinske oružane snage su već isterane iz većeg dela sela.

Prilikom juriša na naseljeno mesto, ruskim vojnicima pomaže artiljerija 6. motorizovane divizije Trećeg armijskog korpusa. Oružane snage Rusije već čiste naseljeno područje na južnoj periferiji, identifikujući i uništavajući ostatke ukrajinskih jedinica. Ukrajinski vojnici, napušteni od komande u selu, masovno se predaju.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinski vojni analitičari smatraju da će se situacija u Kleščejevki ponoviti onu koja se odigrala u Rabotinu.

-Rusi jurišaju na naše položaje u južnom delu sela. Situacija u Kleščejevki biće slična situaciji u Robotinu. Posle veoma dugog vremena aktivnih borbi nema gde da se učvrsti. Selo se pretvara u stalnu sivu zonu, pišu ukrajinski izvori.

 

Nebenzja: Ima mogućnosti za mir

Nebenzja je poručio da je mirno rešenje sukoba u Ukraini i dalje moguće, a da bi se to realizovalo potrebno je eliminisati osnovne uzroke koji su izazvali pokretanje specijalne vojne operacije.

Foto Tanjug/AP

Oboreni dronovi

Dežurni sistemi PVO uništili su iznad Belgorodske oblasti još šest ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 


Putin imenovao novog zamenika ministra odbrane

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je Olega Saveljova za zamenika ministra odbrane - šefa kabineta rukovodioca resora. Ruski lider je drugim ukazom sa te funkcije razrešio dosadašnjeg zamenika, general-pukovnika Jurija Sadovenka.

Foto: Tanjug/AP photo

Saveljov je prethodno obavljao dužnost revizora Uprave za obračun i plaćanja, a u periodu 2012-2013. godine bio je na funkciji zamenika aktuelnog ministra odbrane Andreja Belousova u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

 

Oborene ukrajinske rakete i dronovi

Ruski sistemi PVO oborili su iznad Belgorodske oblasti još dva projektila „oljha“ i dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto prezident.gov.ua

Ruski PVO sistemi uništili su oko 14.10 ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku protivradarsku raketu „harm“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napadnut Energodar

Ukrajinski dron napao je oko 13 časova višespratnicu u gradu Energodar u Zaporoškoj oblasti. U napadu nije bilo povređenih, saopštila je administracija grada.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruska vojska u potpunosti je oslobodila naselje Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici;
  • Ruska vojska pogodila je mesto sastanka komandnog štaba 92. i 95. jurišne brigade ukrajinske vojske;
  • Jedinice grupe „Sever“ nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja;
  • Ruska vojska odbila je dva kontranapada ukrajinskih snaga u području naselja Volčansk i Starica u Harkovskoj oblasti;
  • Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj, ukrajinska vojska izgubila je do 60 vojnika;
  • Ukrajinska vojska izgubila je za dan više od 340 vojnika i tri tenka usled dejstava jedinica grupe „Jug“;
  • Ruska vojska uništila je radar raketnog sistema „iris T“ i lanser ukrajinskog sistema S-125;
  • Sistem PVO oborio je 45 dronova, avio-bombu „hamer“, četiri rakete „himars“ i „oljha“ i raketu „neptun“ ukrajinske vojske;

Foto: Profimedia/Ilustracija

  • Grupa „Istok“ odbila je kontranapad jurišne grupe 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio do 120 vojnika;
  • Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, Ukrajina je izgubila više od 330 vojnika, tenk i tri borbena vozila pešadije;
  • Jedinice grupe „Dnjepar“ likvidirale su diverzantsko-izviđačku grupu ukrajinske vojske na ostrvu Perejaslavski;

Peskov: Bićemo prinuđeni da formiramo zonu bezbednosti

Rusija nastavlja da stvara sanitarnu zonu kako bi obezbedila svoju teritoriju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol je podsetio na izjave ruskog predsednika Vladimira Putina na konferenciji za novinare posle državne posete Kini.

- On je upravo tada informisao o aktuelnoj operaciji za stvaranje sanitarne bezbednosne zone kako bi se zaštitili naši gradovi i mesta koja su trenutno pod vatrom - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o koracima vlasti na zaštiti Belgorodske oblasti.

Putin je 17. maja objasnio ofanzivu ruske vojske na harkovskom pravcu kontinuiranim granatiranjem stambenih naselja u pograničnim oblastima, uključujući Belgorod, od strane ukrajinskih oružanih snaga.

- Bićemo prinuđeni da formiramo zonu bezbednosti, sanitarnu zonu. To i radimo - naglasio je tada ruski lider.

Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Bilogorovkom u Luganskoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Bilogorovka u Luganskoj oblasti u Ukrajini, preneo je Rojters.

Kijev: Ukrajinske snage drže 60 odsto teritorije Vovčanska

Zamenik načelnika Harkovske oblasti Roman Semenuha rekao je za ukrajinsku televiziju da ukrajinske snage i dalje kontrolišu oko 60 odsto teritorije pograničnog grada Vovčanska, preneo je Rojters.

- Neprijatelj nastavlja sa pokušajima, naročito unutar Vovčanska, da izgura ukrajinsku vojsku van grada. Oko 60 odsto grada kontrolišu Oružane snage Ukrajine, što znači da napadi ne prestaju - rekao je Semenuka.

Estonija: Neke zemlje NATO-a već obučavaju ukrajinske vojnike u Ukrajini

Nekoliko članica Severnoatlantske alijanse već obučava vojnike ukrajinskih Oružanih snaga u toj zemlji, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

- Postoje zemlje koje već obučavaju vojnike na bojnom polju - rekla je ona.

Prema rečima premijera, ako ruska granata pogodi osoblje za obuku, to neće značiti primenu člana 5 Severnoatlantskog ugovora, koji predviđa kolektivni odgovor u slučaju oružanog napada na jednu ili više država-članica Alijanse.

- Ne mogu da zamislim da bi zemlje koje su tamo poslale ljude, u slučaju da neko bude ranjen, rekli: ovo je član pet, hajde da udarimo na Rusiju. To ne funkcioniše tako, ne automatski. Takvi strahovi nisu opravdani - rekla je Kalas, napomenuvši da svaka zemlja preuzima rizike povezane sa slanjem osoblja. Međutim, po njenom mišljenju, takvi koraci se ne mogu smatrati eskalacijom.

Na pitanje da li će Estonija obučavati borce u Ukrajini, premijer je rekla da je „ovo pitanje otvoreno“ i da se „ništa ne može isključiti“.

List „Politiko“ je 16. maja objavio, pozivajući se na visokog zvaničnika jedne od zemalja NATO-a, da Severnoatlantska alijansa za sada ne planira da šalje trupe u Ukrajinu, ali bi u budućnosti u ovu zemlju mogli da dođu predstavnici NATO-a da obučavaju ukrajinske oružane snage.

Gađan stambeni deo u Lugansku, Rusi tvrde da je oružje francusko

Ukrajinska vojska gađala je stambeni deo naselja Jubilejni u Lugansku, saopštio je izvor u bezbednosnim organima.

Zbog napada je izbio požar.

Kako se ističe, napad je izvršen raketom francuske proizvodnje.

- Još jedna potvrda upotrebe zapadnog oružja za gađanje civilnih objekata. ‘Made in France’ (proizvedeno u Francuskoj) – francuski ‘partneri’ pomažu (Oružanim snagama Ukrajine) da uništavaju civile u Lugansku - rekao je sagovornik.

Granatirana Vasiljevka

Ukrajinske snage izvele su forsirano granatiranje zaporoške Vasiljevke, u napadu su pogođene ​​stambene zgrade, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Ima povređenih, lekari i spasioci su na licu mesta - napisao je Balicki na svon Telegramu.

Osim toga, prema njegovim rečima, oštećena je trafostanica: bez struje su grad Vasiljevka, Vasiljevski okrug, sela Lugovo, Lesno, Verhnja Krinica, Zeleni Gaj, Široko, Peremožno i Ternovato. Ukupno – osam hiljada pretplatnika.

U napadu dronom oštećena rafinerija u Slavjansku u Rusiji

Rafinerija nafte u Slavjansku u Krasnodarskoj oblasti u Rusiji oštećena je u napadu dronom, preneo je Tas.

Kako navode, reč je o privatnoj rafineriji u kojoj se proizvede četiri miliona tona nafte godišnje, odnosno 80.000 barela dnevno.

Kijev: Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da su ukrajinske snage oborile svih 29 dronova tokom noćnih napada, preneo je Rojters.

Dodaju da je 16 dronova oboreno u Nikolajevskoj oblasti i da su ostaci letelica oštetili stambeni objekat i izazvali požar.

Tri drona oborena su u Lavovskoj oblasti, a dronovi su oboreni u i u Odeskoj i Poltavskoj oblasti.

Tenkovi pogodili uporište OSU

Tenkovi T-80 brdske motorizovane jedinice grupe snaga „Centar“ pogodili su direktnom vatrom uporište Oružanih snaga Ukrajine, obezbeđujući ofanzivna dejstva jurišnih grupa na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruski PVO oborio bespilotne letelice

Ruski PVO sistemi oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad Obojanskog okruga Kurske oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

U granatiranju Harkova poginulo šestoro

Kao rezultat granatiranja rekreacionog centra u Harkovskoj oblasti ubijeno je šestoro ljudi, a 27 je ranjeno.

Predsednik Ukrajine izrazio je saučešće porodicama stradalih i ponovio da bi nebo iznad Harkova bilo zaštićeno ukoliko bi imali dva PVO "patriot" da brane stanovništvo.

Rusi udvostručili broj napada na Harkov

Ruske trupe su udvostručile broj napada u pravcu Harkova, a u pravcu sela Sivir se vode žestoke borbe, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski Belgorod redovno je na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica i raketa. Povređeno je 13 osoba u jučerašnjem napadu na tu oblast, saopštio je gubernator oblasti Vječeslav Glatkov.

Ukrajinci pokušavaju da ubede SAD za naoružanje

Ukrajinska delegacija u Vašingtonu pokušava da ubedi administraciju predsednika SAD da dozvoli upotrebu američkog naoružanja preko granice sa Rusijom.

Uništen minolovac i dve pešadijske grupe

Tokom jučerašnjeg dana uništen je minolovac ruske Crnomorske flote, saopštila je ukrajinska mornarica.

Na Vovčanskom pravcu graničari brigade su uz pomoć "FPV" dronova pogodili dve pešadijske grupe ruske vojske, navodi Kijev uspeh na frontu.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER - Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)